Nova većina priprema masovna partijska zapošljavanja, ništa od obećane meritokratije

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine predali su srijedu u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojim su značajno spušteni kriterijumi za zapošljavanje u javnoj upravi u opštinama, posebno u rukovodećem kadru.

U predloženim izmjenama zakona mijenjaju se članovi 102 i 103 i 105 koji se odnose na definiciju i uslove za kategorije visoki rukovodni kadar, ekspertsko-rukovodni kadar i izvršni kadar u opštinskim administracijama i spuštaju kriterijumi za ta zvanja.

NIŽI KRITERIJUMI
Ukoliko budu usvojene izmjene zakona, visoki rukovodni kadar u opštini – sekretar sekretarijata, direktor direkcije i direktor uprave koji su do sada po zakonu morali da imaju tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja i osam godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima u odnosu na poslove radnog mjesta, po novom rješenju treba da imaju svega dvije godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja i pet godina na istim ili sličnim poslovima, što su znatno niži uslovi.

Zakon se mijenja i u dijelu uslova za kadar načelnik, rukovodilac i drugo odgovarajuće zvanje gdje osim VII1 nivoa kvalifikacije obrazovanja i najmanje dvije godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja i pet godina radnog iskustva na drugim poslovima, u novom rješenju je potrebna jedna godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja i tri godine iskustva.

Predloženim izmjenama zakona spušteni su značajno kriterijumi i za ostala zvanja: samostalni savjetnik, viši savjetnik, šef, koordinator, glavni inspektor, glavno ovlašćeno službeno lice, samostalni referent, viši referent i referent. Dakle, otvara se mogućnost za nova masovna partijska zapošljavanja.

ZAPOŠLJAVA I PREDSJEDNIK OPŠTINE
Novim izmjenama zakona predviđeno je i da predsjednik opštine može imati do dva posebna savjetnika koji bi bili birani bez javnog oglasa.

Zvanje posebnog savjetnika je savjetnik predsjednika opštine. Savjetnik predsjednika opštine, u okviru ovlašćenja koje mu odredi predsjednik opštine, obavlja poslove u vezi sa vršenjem funkcije predsjednika. Savjetnika predsjednika opštine imenuje i razrješava predsjednik opštine, bez javnog oglašavanja. Savjetniku predsjednika opštine, prestaje mandat prestankom mandata predsjednika opštine, ostavkom i razrješenjem. Prava i obaveze po osnovu rada savjetnik predsjednika opštine ostvaruje u skladu sa propisima kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti lokalnih službenika. Rješenje o pravima, obavezama i odgovornostima savjetnika predsjednika opštine donosi predsjednik opštine, navodi se u prijedlogu zakona.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …