Turistička zemlja bez plana za turizam

Crna Gora je evropska zemlja sa najvećim učešćem turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP), a istovremeno država koja najmanje ulaže u podršku i promociju turizma u odnosu na BDP, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Sjednica je održana kao konsultativno saslušanje na temu “Priprema ljetnje turističke sezone za 2024. godinu, sa posebnim osvrtom na uticaj na budžet i status realizacije zimske turističke sezone”, na kojoj su na pitanja poslanika odgovarali predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i NTO-a.

Neki od zaključaka tokom rasprave su da je potrebno povećati izdvajanje novca Ministarstvu turizma i NTO za promociju ove djelatnosti, povezati sve nadležne institucije kako bi se riješio problem sa zastojem u izgradnji započetih skijališta, povećati aviodostupnost Cne Gore uvođenjem novih avio prevoznika i letova, regulisati pravni i urbanistički status seoskih domaćinstava koje se bave turizmom, urediti i zaštititi status turističkih vodiča i prevoznika, poboljšati saobraćajnu i drugu infrastrukturu u turističkim centrima i selima sa turističkim potencijalom,…

Sa predstavljenim problemima biće upoznato i Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona koje će imati sastanak naredne sedmice.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Nenad Vitomirović kazao je poslanicima da je novi tim u ovom resoru tek preuzeo dužnosti i da ne mogu dati odgovore na sva pitanja.

“Nije bilo planskog razvoja turizma proteklih godina i zbog toga imamo veliki broj problema. Mi sada svi zajedno treba da napravimo put kako rješavati te probleme. Siva zona kod izdavanja smještaja je velika. Pričamo o tome da li i kao fiskalizovati izdavanje smještaja u katunima, a do mnogih sela nemamo osnovnu infrastrukturu. Potrebno je prvo izgraditi komunalnu infrastrukturu a tek onda turističku”, kazao je Vitomirović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …