MUP dodijelio blizu 105 hiljada eura za realizaciju 9 projekata iz oblasti zaštite i spašavanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspodijelilo je 104.582,95 eura dobitnicima iz Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje za realizaciju 9 projekata.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović čestitao je dobitnicima na kvalitetnim projektima koji će, kazao je, unaprijediti sistem zaštite i spašavanja u njihovim zajednicama, što je i osnovni cilj Fonda. Posebno je iskazao zadovoljstvo što će se najveći broj projekata realizovati u opštinama na sjeveru, čime će se značajno doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju.

“Globalna dešavanja upozoravaju nas da su elementarne nepogode realnost i da moramo dodatno jačati naše kapacitete. Kao sistem moramo uliti sigurnost građanima da raspolažemo resursima koji su dovoljni, ne samo za prvi odgovor, već i za kontinuiranu borbu sa prirodnim i tehničko- tehnološkim katastrofama”, kazao je ministar Šaranović.

Prisutnima se obratio i Miodrag Bešović, v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, koji je naglasio da je dužnost svakog pojedinca da se odgovorno odnosi prema prirodi i ličnim primjerom da doprinos smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda.

U periodu od 2018. do 2022. godine iz Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje izvršena je raspodjela 384.853,94 eura različitim učesnicima sistema zaštite i spašavanja za implementaciju 44 projekta.

Ovogodišnji iznos od skoro 105 hiljada eura je najveći do sada opredijeljeni iznos kroz ovaj Fond, a sredstva su dodijeljena:

Opštini Danilovgrad za projekat „Nabavka izolacionih disajnih aparata i kompresora visokog pritiska za punjenje izolacionih aparata“, 12.000,00 eura;

Opštini Rožaje za projekat „Nabavka ATV vozila (all terrain vehicle – vozilo za sve terene)“, 11.790,00 eura;

Opštini Petnjica za projekat „OPREMLJENI-SPREMNI – Nabavka lične i kolektivne opreme“, 10.955,00 eura;

Opštini Mojkovac za projekat „Uspori, život te čeka“, 11.999,75 eura;

Opština Berane za projekat „Za spremne vatrogasce – spasioce sa sjevera Crne Gore“, 10.662,76 eura;

Opštini Plav za projekat „Budimo spremni“, 11.990,00 eura;

Opštini Plužine za projekat za „Osposobljavanje za brze intervencije prilikom saobraćajnih nezgoda“, 11.882,20 eura;

Nevladinoj organizaciji „Dobrovoljno vatrogasno društvo Tivat“ za projekat „Opremljenost i obuka za DVD Tivat, Krtoli i Boka“, 11.983,24 eura;

Nevladinoj organizaciji Zeleni dom – Green Home za projekat „Unapređenje redžerskih službi za bolju zaštitu parka prirode Komovi“, 11.320,00 eura.

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …