Ljekarska komora dodijelila godišnje nagrade: Najbolji su OB Bijelo Polje, doktori Vujisić i Mustafa i student Ćaćić

Ljekarska komora Crne Gore je na tradicionalnoj svečanosti koja je održana na Medicinskom fakultetu u Podgorici dodijelila godišnje nagrade najboljoj ustanovi, najboljem studentu kao i plakete doktorima za posebne zasluge iz oblasti medicine.

Komisija Ljekarske komore je odlučila da je najbolja zdravstvena ustanova u Crnoj Gori u 2023. godini Opšta bolnica Bijelo Polje.

Predsjednica Ljekarske komore, dr Žanka Cerović uručila je nagradu koja nosi ime “dr Petar Miljanić” direktoru OB Bijelo Polje, dr Kenanu Eroviću.

“Ova ustanova je izuzetnim radom i zalaganjem menadžmenta na čelu sa direktorom, doktorom Kenanom Erovićem i svih zaposlenih pokazala kako se postiže uspjeh nezavisno od spoljnih okolnosti i ograničenja u svakom smislu. Upravo je Komisija za dodjelu nagrada, između ostalog, za Opštu bolnicu u Bijelom Polju, konstatovala da je značajno unaprijedila kvalitet zdravstvene zaštite uvođenjem desetak novih hirurških procedura, značajnim povećanjem broja izvršenih operativnih zahvata i uvođenjem dva nova konzilijuma čime je olakšano ostvarivanje zdravstvene zaštite, kazala je dr Cerović uz napomenu da je, uz veliko ulaganje u opremu i unapređenje uslova rada, Opšta bolnica u Bijelom Polju kvalitativno napravila krupan iskorak u crnogorskom zdravstvu.

Godišnju nagradu Ljekarske komore za posebne zasluge iz oblasti medicine koja nosi ime “dr Branko Zogović”, dijele prof. dr Slavica Vujisić i dr Adem Mustafa.

U obrazloženju Komisije za dodjelu nagrade, kako je objasnila dr Cerović, između ostalog se navodi da je riječ o ljekarima sa punim stažom od po četiri decenije koje karakterišu predanost, profesionalnost i odgovornost.

“Rad oba ljekara svjedoči o značaju i doprinosu dva različita profesionalna puta u zdravstvenom zbrinjavanju građana Crne Gore. Prof. dr Slavica Vujisić, radeći kao ljekar i istovremeno gradeći  bogatu akademsku karijeru koja svoj izraz ima u edukaciji novih naraštaja doktora medicine, a dr Adem Mustafa, radeći u ambulanti u selu Vladimir, zdravstveno zbrinjavajući stanovnike sa Anamalskog područja koje obuhvata dvadesetak sela i čiji humani rad se decenijama unazad obavlja u nezahvalnim uslovima rada”, obrazložila je predsjednica Ljekarske komore.

Na prijedlog Medicinskog fakulteta u Podgorici, godišnja nagrada najboljem studentu pripala je Božidaru Ćaćiću čija je prosječna ocjena u dosadašnjem dijelu školovanja desetka.

Predsjednica Ljekarske komore je skrenula pažnju na to da je i godišnja dodjela nagrada prilika da doktori još jednom zajednički poruče da Hipokratova zakletva obavezuje od momenta izlaska iz studentske klupe pa do kraja života.

“Biti ljekar je više od profesije, to je poziv na koji se uvijek morate odazvati. Upravo današnji dan i dodjela godišnjih nagrada Ljekarske komore Crne Gore svjedoči o poimanju svetosti ljekarskog poziva koji obavezuje i koji ne poznaje podjele: vjerske, nacionalne, statusne, ne poznaje granice, ne poznaje doba dana, godišnje prilike…  Čini mi se da čovjek nema većeg dara od dara da drugom čovjeku uzme bol. Svi mi ljekari smo svjesni tog dara i privilegije da pomognemo svima kojima je naša pomoć potrebna, ali smo isto tako svjesni da izborom ovog poziva postajemo na neki način robovi istog, u kom ne smije i ne može biti mjesta za bilo koje druge interese, motive ili namjere osim humanih”, istakla je dr Cerović.

Ona se osvrnula i na, kako je rekla, obilježavanje izuzetnog jubileja za crnogorsko zdravstvo, a to je 150 godina postojanja prve bolnice u Crnoj Gori “Danilo I” na Cetinju. Ustanovljenjem ove bolnice Crna Gora se, kako kaže, konačno okrenula od tradicionalne ka modernoj naučnoj medicini.

Dr Cerović je podsjetila da je dr Petar Miljanić bio upravnik bolnice “Danilo I” i autor “Zbornika pravila, propisa i naredaba u sanitetskoj službi Kneževine Crne Gore” koji predstavlja preteču zakonskih propisa iz oblasti zdravstva. Ona je podsjetila na njegove riječi:  “Bolnica je za bolesne ljude i prema tome u nju će se primati bonici, imućni i siromasi, bez obzira na pol, vjeru uzrast i narodnost“. 

“Od tada pa do danas riječi dr Petra Miljnića su postale i ostale zakon u državi Crnoj Gori”, navela je dr Cerović koja je citirala i uvaženog hirurga, profesora Novikova koji je iz Odese došao u malo Cetinje, u bolnicu ”Danilo I” i rekao:

“U toku dugih godina i davanja, svega svog znanja bolesnicima te bolnice ja sam joj dao i svoje srce i svu svoju ljubav. Koliko odricanja, koliko napora i suza, ali i koliko radosti ja vidim u toj bolnici”.

Djeluje, kaže predsjednica Ljekarske komore, da ove riječi profesora Novikova, kako tada tako i danas slikovito opisuju unutrašnje biće jednog ljekara u vršenju svog poziva.

“Uz to, dopuniću i poruku direktora cetinjske bolnice, dr Ivana Ivanovića, koji je rekao da je živ i živi Hipokrat u bolnici Danilovoj, riječima da je živ i da živi i u ambulanti u Vladimiru i u Opštoj bolnici Bijelo Polje i u svim drugim bolnicama i ambulantama širom Crne Gore. Hipokrat živi sa nama”, zaključila je Cerović.

Provjerite slična mjesta

Vodeni žig nova šansa za naučno-istraživački tim ETF-a

DEEPMARK je nova crnogorska kompanija za Kompjutersko programiranje. Osnovali su je nedavno naučni istraživači sa …