Ljuti jer nema povišice: Organizovaćemo masovni protest ispred Skupštine

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) će na dan rasprave o Budžetu organizovati i održati masovni protest ispred Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz Glavnog odbora SPCG.

Ova odluka Glavnog odbora SPCG donijeta je na večeras održanoj vandrednoj sjednici koja je uslijedila nakon Odluke Vlade Crne Gore da u Budžetu za 2024. godinu ne planira novčana sredstva za zarade zaposlenih u prosvjeti shodno Granskom kolektivnom ugovoru.

Na sjednici su donijeta tri zaključka.

Sindikat prosvjete Crne Gore će na dan rasprave o Budžetu organizovati i održati masovni protest ispred Skupštine Crne Gore. Pozivamo sve članove Sindikata prosvjete Crne Gore i ostale zaposlene u prosvjeti da tog dana obustave rad u svojim ustanovama”, navodi se u saopštenju SPCG dostavljenom medijima.

Ovaj korak je, prema njihovim riječima, “iznuđeni odgovor na odluku Vlade Crne Gore da ignoriše GKU za oblast prosvjete”.

U slučaju da Vlada Crne Gore i Skupština Crne Gore brutalno prekrše Granski kolektivni ugovor, Sindikat prosvjete Crne Gore će pozvati sve zaposlene u prosvjeti da drugo polugodište započnemo generalnim štrajkom. 3. Istovremeno, Sindikat prosvjete Crne Gore će inicirati pokretanje tužbi koje će u konačnom državu koštati preko 20 miliona eura sudskih troškova”, zaključci su donijeti na večerašnjoj sjednici.

Iz SPCG navode da se ne smije, kako kažu, ” dozvoliti očigledna nepravda od strane svoje države”.

Koleginice i kolege prosvjetni radnici, ne smijemo dozvoliti očiglednu nepravdu od strane svoje države, jer se na taj način šalje poruka da su prevare i kršenje zakona prihvatljivi. Detaljnija uputstva, kao i tačan datum održavanja protesta, članovi Sindikata prosvjete Crne Gore će dobiti narednih dana, poručuju iz Sindikata.

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …