Investitor ruši stanove koje je davno prodao

Podgorička firma “PS Gradnja”, koja je u naselju Zabjelo ispod Ljubovića izgradila lamele, za koje je inspekcija još prije nekoliko godina donijela rješenje o rušenju, porušiće stambenu zgradu Lamelu C, čiji je investitor.

Stanari su najavili da će o svemu početkom sedmice obavijestiti strane ambasade, jer “sve ovo djeluje kao sprega javnih organa i investitora, u kojoj su vlasnici stanova sa svojim familijama kolateralna šteta”.

“Mi smo odlučili da u skladu sa rješenjem građevinske inspekcije krenemo u rušenje Lamele C, a o čemu smo informisali vlasnike stanova. Činjenica je da je ‘PS gradnja’ prodala sve stanove u tom objektu, njih 83, od čega se njih 90 odsto u javnim knjigama-katastru vodi na kupce kojima smo prodali stanove, dok je na ostalih 10 odsto postupak uknjižbe u toku. Njihova reakcija je najblaže rečeno dramatična i smatraju da se rješenje građevinske inspekcije odnosi na objekat u svojini ‘PS gradnje’, a ne na svojinu trećih lica”, rekli su “Vijestima” iz “PS Gradnje”.

Kako su kazali, oni su o tome da je rušenje planirano 20. decembra informaciju dobili od službenika policije, koji im je rekao da im je upućen zahtjev za asistenciju. Tada im je, kako su dodali, rečeno i da rušenje spornog objekta mogu prepustiti državi ili da to učine sami. Odlučili su, rekli su juče redakciji, da sami postupe po rješenju inspekcije.

Da će investitor sam pristupiti rušenju, najavio je juče i predstavnik stanara Čedomir Radičević.

U saopštenju koje je dostavio medijima, on je, pored ostalog, naveo da su dobili informaciju “da se ‘PS Gradnja’, u svojstvu investitora, sprema… u rušenje Lamele C, koja je svojina etažnih vlasnika”.

Građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine najavila je rušenje Lamele C, objekta pod Ljubovićem, koji je gradila podgorička firma ‘PS Gradnja’. Predmetni objekat, a sa njime 83 stana u Lameli C, svojina su etažnih vlasnika. Svaki kupoprodajni ugovor je, shodno zakonu, zaključen kod notara, koji nije upozorio nijednog kupca da je objekat predviđen za rušenje, jer građevinska inspekcija nije u katastru evidentirala svoje rješenje o rušenju, čime je dovela u zabludu sve kupce”, rekao je Radičević.

U saopštenju on navodi i da su sadašnji vlasnici stanove kupovali i zaključivali predugovore sa “PS Gradnjom” “u uslovima u kojima je investitor imao dozvolu za rješenje, građevinsku dozvolu za gradnju prve faze i idejni projekat ovjeren od nadležnog Ministarstva, kao i svoj glavni projekat.

“Po uknjižbi objekta u javne knjige, njih 83, u Lameli C, zaključili su notarske kupoprodajne ugovore i nisu upozoreni od notara da je objekat predviđen za rušenje iz razloga što takva evidencija – zabilježba nije bila, niti je danas, evidentirana u listovima nepokretnosti, čime su svoje stanove zakonito kupili i uredno uknjižili”, navodi Radičević.

Dodaje da su time, te tako što je investitoru, uprkos najavama za rušenje, omogućeno da nastavi gradnju, kupci stanova dodatno dovedeni u zabludu.

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …