Veliki uspjeh Spajića: Crne Gora izbjegla sivu listu Manivala

Crna Gora neće biti na sivoj listi Manivala, odlučeno je na sjednici Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope.

Napori delegacije Crne Gore predvođene premijerom Milojkom Spajićem, uz izuzetan doprinos tima sastavljenog od predstavnika brojnih institucija na čelu sa Aleksandrom Radovićem, rezultirali su današnjom pozitivnom odlukom Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope.

Brzom i koordinisanom akcijom Vlade i Parlamenta uz intenzivne diplomatske aktivnosti izbjegnuto je stavljanje Crne Gore na sivu listu Manivala. Ovim su izbjegnute ekonomske reperkusije, ali i udar na reputaciju Crne Gore, koji bi usporio očekivani period velikih investicija.

„Uvjeravam vas da ćemo odmah raditi na ispunjavanju svih preporuka FATF-a kako bi u najvećoj mjeri ispunili sve kriterijume. Lično ću pratiti proces ispunjavanja preporuka, ali i jačati borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, istakao je predsjednik Vlade tokom govora u Strazburu.

Premijer Spajić je najavio da se čeka potvrda Evropske komisije kako bi bio usvojen Zakon o restriktivnim mjerama. Takođe su, kako je istakao, na Vladi usvojene izmjene Zakona o igrama na sreću, pa očeukjemo da ih i Parlament podrži do kraja mjeseca.

Do kraja januara, kako je naveo, biće pripremljene izmjene i dopune i u ostalim pravnim aktima,  koji su u izvještajima Manivala označeni kao djelimično ispunjeni.

„Time bi potpuno ispunili očekivanja i za izrazito kratko vrijeme skinuli ogromno breme sa cijele Crne Gore”, poručio je premijer.

U delegaciji Crne Gore pored premijera bili su i šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, šef crnogorske delegacije FOJ Aleksandar Radović, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Nikola Ražnatović, predstavnica CBCG Gordana Kalezić, predstavnica FOJ Helda Dakić, predstavnica Vrhovnog suda Ksenija Jovićević, specijalna državna tužiteljka

Jovanka Krunić i specijalni državni tuzilac Miloš Šoškić.

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …