Ima li para da se umire prosvjetari?

Premijer Milojko Spajić i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović sastaće se danas predstavnicima Sindikata prosvjete, a tokom sastanka biće riječi o mogućnostima povećanja zarada i troškovima prevoza za prosvjetne radnike.

To je “Vijestima” sinoć rečeno u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Prethodno je juče ujutro Sindikat, na čijem je čelu Radomir Božović, saopštio da su nezadovoljni činjenicom da u Predlog budžeta za 2024. godinu nije uključeno povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti.

Iz te radničke organizacije tvrde da je to “suprotno obavezama preuzetim Granskim kolektivnim ugovorom od strane Vlade Crne Gore”.

“Iznenađeni smo i razočarani što se najavljeno strateško partnerstvo sa Sindikatom prosvjete, koje je bilo vaše obećanje, realizuje na ovakav način. Umjesto poštovanja, susrećemo se sa najavljenim, sada već izvjesnim kršenjem Granskog kolektivnog ugovora, iako je na sastanku sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, održanom 4. decembra, dogovoreno da nas obavijestite o odlukama Vlade Crne Gore po ovom pitanju. Sindikat prosvjete, nažalost, o svemu navedenom saznaje iz sredstava javnog informisanja”, poručili su sindikalci juče u otvorenom pismu Ministarstvu.

Predlogom Zakona o bužetu za 2024. za oblast prosvjete, nauke i inovacija predviđeno je 299,4 miliona eura, što je za oko 11,5 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Prethodne godine je za oblast prosvjete bilo izdvojeno 279,5 miliona, a za nauku 8,5 miliona eura.

Iz resora Jakšić Stojanović poručuju da je predloženi budžet veći jer ima razvojnu komponentu, dok iz Centra za građansko obrazovanje poručuju da je ta oblast marginalizovana.

Novi objekti vrtića i škola, briga o vršnjačkom nasilju i edukaciji zaposlenih

Iz MPNI ističu da su u budžetu obezbijeđena sredstva od oko dva miliona eura za kreiranje “sigurnog i bezbjednog ambijenta za naše učenike, kada je u pitanju vršnjačko nasilje”.

“Obezbijeđena su sredstva za kupovinu oko 30 vozila za potrebe prevoza učenika u cijeloj Crnoj Gori, čime će se uz ugovor koji je potpisan prije mjesec, doći do zadovoljenja preko 70 odsto potreba crnogorskih škola. Za nastavak projekta ‘Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture sa preporukama za unapređenje’, čija je ukupna vrijednost 600.000 eura, a odnosi se na sprovođenje infrastrukturne procjene na nivou države za preko 500 objekata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i studentskih domova”, odgovorili su “Vijestima” iz tog resora.

Taj projekat se, pojašnjavaju, odnosi i na unapređenje politike i regulatornog okvira koji bi omogućio efikasniji i efektivniji sistem planiranja, isporuke i upravljanja obrazovnom infrastrukturom kao i jačanje institucionalnih kapaciteta ključnih institucija, odnosno odjeljenja za planiranje, isporuku i upravljanje infrastrukturom.

“Obezbijeđeno je preko 500.000 eura za obuke nastavnog osoblja koje uključuju unapređenje njihovog znanja, vještina i kompetencija posebno u dijelu koji se odnosi na pedagoške, didaktičke i metodičke pristupe u realizaciji nastavnog plana i programa. Stvoreni su uslovi da u toku 2024. uđemo u novi aranžman sa EIB vrijedan 18 miliona eura za potrebe projekta ‘Unapređenje crnogorskog obrazovanja’, kao i projekta sa EBRD-om u vrijednosti od 20 miliona eura za rekonstrukciju dijela energetske efikasnosti 25 obrazovnih objekata. Budžetom su predviđena sredstva u iznosu od dva miiona eura za sufinansiranje projekta sa KFW bankom”, navodi se u odgovorima Ministarstva.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …