Spajić ostavio prostor da se zaduži 1,15 milijardi eura

Vlada premijera Milojka Spajića je predlogom budžeta za 2024. godinu sebi ostavila prostor da se može zadužiti za 1,15 milijardi eura, od čega 650 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućeg novca u 2024. godini, kao i dodatno “izuzetno” za još 500 miliona za potrebe refinansiranja duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu.

Da bi ova zaduženja bila moguća, potrebno je da predlog Vlade dobije saglasnost većine poslanika.

Dodatno Vlada se u 2024. može zadužiti i za finansiranje projekata u iznosu od 933 miliona eura, gdje se nalaze kredit za dionicu auto-puta Mateševo-Andrijevica od 200 miliona, kupovina vojnih brodova od 120 miliona, za rekonstrukciju pruge od Bara do Golubovaca za 113 miliona, izgradnju i rekonstrukciju zdravstvenih ustanova 85 miliona… Tako da bi teoretski ukupno zaduženje u narednoj godini ako dobije podršku poslanika moglo iznositi dvije milijarde.

Predlog budžeta za 2024. nije razmatran na sjednici Komsije za ekonomsku politiku i ministri ga nijesu dobili do početka jučerašnje sjednice Vlade

Spajić je sa pozicije ministra finansija za 2022. godinu pripremio bio zaduženje od 1,4 milijarde (dvije stavke u budžetu od 900 i 500 miliona), ali su poslanici spriječili to zaduženje.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …