Gačević: E-trgovina i digitalizacija ključne teme CEFTA Week-a, godina za nama bila veoma dinamična ali uradili smo značajan posao


Elektronska trgovina i digitalizacija glavne su teme ovogodišnje konferencije CEFTA Week koja će 7. decembra biti održana u Podgorici. To je uoči tradicionalnog godišnjeg događaja najavila Danijela Gačević, vršiteljka dužnosti direktorice CEFTA Sekretarijata. Ona je, između ostalog, poručila da je godina na izmaku za CEFTU bila izuzetno dinamična s obzirom na to da je usaglašeno nekoliko važnih odluka, te da su i za 2024. predviđene brojne aktivnosti zahvaljujući kojima će i građani i privreda CEFTA strana osjetiti brojne benefite.
„Tema ovogodišnje konferencije biće e-trgovina, pravila i propisi u tom dijelu, kao i napredak u dijelu digitalizacije procedura i digitalizacije dokumenata, a sve ovo polazeći od značaja koji internet ima za kupovinu roba i usluga“, navela je Gačević u razgovoru za Nova M televiziju.
CEFTA Week pod nazivom „e-CEFTA: Klikni, poveži se i trguj” biće takođe i prilika za sumiranje rezultata ostvarenih u ovoj godini. Stoga, Gačević podsjeća da su tokom 2023. usaglašene četiri važne odluke i to: odluka o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija, o upravljanju carinskim rizicima, o statistici i pravima intelektualne svojine.
„Uz sporazume koji su do sada usaglašeni ukupno brojimo deset odluka, tako da je urađen značajan tehnički posao. Osim toga održan je i veliki broj sastanaka, kako sa institucijama tako i sa kompanijama, potom veliki broj obuka… Ono što je veoma važno jeste da je prije nekoliko dana Evropska komisija predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan, koji dodatno ukazuje na važnost regionalnih integracija na putu ka Evropskoj uniji, čime ono što radimo na značajnom nivou postaje dodatno bitno. Tako da možemo reći da je godina za nama zaista bila veoma dinamična“, ocjenjuje Gačević.
Ona takođe podsjeća da je jedna od ključnih aktivnosti CEFTA-e priprema administracija i kompanija da po evropskim pravilima učestvuju na tržištima Evropske unije.
„Naravno, pristupanje zajedničkom tržištu Evropske unije daje nove mogućnosti i šanse, a ujedno pojačava i konkurenciju. Tako da će u narednom periodu sigurno izazov biti rad na povećanju konkurentnosti“, ocjenjuje Gačević dodajući da trenutno rade na još nekoliko inicijativa.
„Već sam pomenula profesionalne kvalifikacije, elektronsku trgovinu (odnosno tri odluke o ovom dijelu – o e-trgovini, o isporuci paketa i geoblokiranju). Osim toga radimo i na međusobnom priznavanju ovlašćenih privrednih subjekata… Ključno je to što mi pokušavamo da postignemo da jednim dokumentom kompanijama bude olakšan pristup na svih sedam tržišta. Konkretno kad je u pitanju e-trgovina, to je veoma značajno za male i srednje kompanije jer im približava tržište od 20 miliona ljudi čija se vrijednost procjenjuje na jednu milijardu, a ujedno može biti i odskočna daska za učešće na tržištu Evropske unije i globalnom tržištu“, poručuje Gačević.
Ističe i da dobro teku pregovori o uspostavljanju efikasnijeg mehanizma rješavanja trgovinskih sporova u okviru CEFTA sporazuma.
„Uvijek treba imati u vidu da, kad se radi na osmišljavanju nekog novog pristupa koji treba da bude efikasan i ujedno primjenjiv u praksi, neophodno je strpljenje. Do sada je ostalo veoma malo otvorenih pitanja. Ja se nadam da u narednih par mjeseci možemo zaključiti i tu temu“, navodi vršiteljka dužnosti direktorice CEFTA Sekretarijata.
Najvaljuje i da će naredna godina biti posvećena brojnim aktivnostima poput finalizacije akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta.
„Radićemo na nastavku ovog plana, a bićemo u prilici da radimo na pripremi novih planova, uvođenju novih aktivnosti. Period pred nama pokazaće za šta su sve ekonomije zainteresovane. Jedan od konkretnih primjera koje mogu dati, s obzirom na to da smo trenutno u Crnoj Gori, jeste da planiramo da omogućimo turistima koji dolaze u Crnu Goru da putem svog mobilnog telefona, putem QR koda vrše plaćanje. Ili recimo da putnički automobili bez radnog kartona putuju u sve strane CEFTE. Tako da su to, vjerujem, sigurno interesantne teme kako za privredu, tako i za građane“, zaključuje Gačević.
Podsjećamo, CEFTA Week organizuje CEFTA Sekretarijat u saradnji sa Ministarstvom za ekonomski razvoj i Privrednom komorom Crne Gore (PKCG). Ovaj tradicionalni godišnji događaj okupiće visoke zvaničnike CEFTA strana, predstavnike Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija, te predstavnike iz sfere privrede i biznisa, koji će govoriti o ključnoj pokretačkoj snazi digitalne trgovine u okviru CEFTA-e.
Osim toga ovo će biti prilika i da Crna Gora predsjedavanje CEFTA-om preda Srbiji koja će tu aktivnost obavljati tokom 2024. godine.

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …