Putari: Neće nas iznenaditi snijeg u januaru

Prve pahulje zabijelile su prije desetak dana, a o prohodnosti oko 1.900 kilometara puteva ove zime brinuće više od 80 snjegočistača, brojne druge specijalizovane mašine i gotovo 150 putara.

Iz Uprave za saobraćaj, nadležne za državne puteve, redakciji su kazali da ih zimsko održavanje košta oko 3,8 miliona eura, da je spreman 71 snjegočistač i mehanizacija, te da najveći problemi zimi dolaze zbog nepoštovanja saobraćajnih znakova, propisa i odredbi o odgovarajućim auto-gumama.

Iz državnog “Monteputa”, koji rukovodi auto-putem i tunelom “Sozina”, istakli su da imaju deset snjegočistača, da još nije bilo većih intervencija, te da su pripremili više od hiljadu i po tona soli i da ih zimsko održavanje košta oko 581.000 eura.

“Vijesti” su odgovore tražile i preduzeću “Crnagoraput”, ali su iz te kompanije redakciju uputili na nadležnu Upravu za saobraćaj.

U Crnoj Gori su od sredine novembra neophodne i zimske gume, za one koji voze na putevima sa snijegom, ledom, poledicom ili su obuhvaćeni zakonom. Ova mjera na snazi je do 1. aprila.

Zima stiže, kažu da su spremni

Za zimsko održavanje gotovo 1.900 hiljada kilometara puteva, Uprava za saobraćaj izdvaja oko 3,8 miliona eura. Kako su redakciji kazali iz te institucije, održavanje obavljaju preko kompanije “Crnagoraput” i taj posao ih na godišnjem nivou košta 10,73 miliona eura, bez PDV-a.

Navode i da osim 1.880 magistralnih i regionalnih puteva, zimi održavaju i tridesetak kilometara cesti koje vode do crnogorskih skijališta – ski centara “Kolašin 1450” i “1600”, Vučje i Savin kuk.

“Za zimsko održavanje navedenih puteva određen je 71 kamion sa priključnim uređajima, 24 utovarivača, 11 specijalnih mašina i 129 putara”, navodi se u odgovoru.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …