Kovačević: Podgorica je zbog bašti godišnje gubila od četiri do šest miliona

Glavni grad je u prethodnom periodu na godišnjem nivou gubio između četiri i šest miliona eura jer je većina ugostitelja za zatvorene bašte od novembra do aprila plaćala duplo jeftiniju taksu predviđenu za otvorene bašte. Ovaj podatak za “Dan” je saopštio Branko Kovačević, direktor Uprave za inspekcijske poslove. Kovačević je naveo da prema procjenama u Podgorici ima oko 1.300 ugostiteljskih objekata.

– Možemo reći su se u najvećem broju ugostitelji dovijali na razne načine da plaćaju što manje obaveza Glavnom gradu. Dobiju urbanističko-tehničke uslove za otvorenu terasu. Kada inspektor izađe na teren bašta je zatvorena. Inspektor uzme papire gdje piše da je bašta otvorena i ugostitelj momentalno pritisne dugme i bašta se otvori. To su neki trikovi sa kojima se služe pojedini ugostitelji. Mi u Podgorici imamo 1.300 ugositeljskih objekata, a najveći dio njih ima po papirima otvorene terase koje su faktički zatvorene – naveo je Kovačević.

Kovačević objašnjava da je u jednoj zoni kvadrat otvorene bašte 14, a zimske bašte 20 eura. Kada se za otvorenu baštu obračuna popust od 50 odsto znači da je taksa sedam eura. Upravo tu cijenu, kako navodi Kovačević, su koristili vlasnici koji imaju zatvorene bašte da bi Gradu plaćali manje obaveze. On objašnjava šta se podrazumijeva pod otvorenom, a šta pod zatvorenom baštom.

DAN

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …