Cijene sirove nafte najniže od jula

Cijene nafte pale su za oko pet odsto na najniži nivo u posljednja četiri mjeseca, jer su investitori zabrinuti zbog globalne potražnje za naftom nakon slabih ekonomskim pokazatelja iz SAD i Azije.

Fjučersi referentne nafte Brent oslabili su za 4,6 odsto na 77,42 dolara za barel. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se po cijeni od 72,90 dolara za barel nakon slabljenja cijene za 4,9 odsto, prenosi Reuters.

Cijene Brent i WTI nafte pale su na najniži nivo od 7. jula. Od petka ujutru cijene obe marke sirove nafte su u porastu od oko jedan odsto, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Analitičari ocjenjuju da su grafikoni cijena nafte negativni, jer je raspoloženje negativno, kao i da će biti potrebno nešto da promijeni to raspoloženje, a do tada će cijene padati sve dok tržište ne bude shvatilo da je to preterano.

Broja Amerikanaca koji su podnijeli nove zahtjeve za naknadu za nezaposlene porastao je prošle nedjelje na najviši nivo u protekla tri mjeseca, što sugeriše da su uslovi na tržištu rada nastavili da se ublažavaju. Ovom izvještaju prethodili su podaci koji su pokazali da je maloprodaja u SAD oslabila u oktobru prvi put posle sedam meseci.

U međuvremenu, očekivano usporavanje protoka u kineskim rafinerijama nafte takođe je uticalo na investitore. Tržišta su se u oktobru smanjila u odnosu na maksimume iz prethodnog mjeseca, jer je oslabila potražnja za industrijskim gorivom, a marže prerade su umanjene. (Biznis.rs)

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …