Perović tvrdi: Da sam zloupotrijebio kuma Jovanića ne bih bio u manjku 73.000 eura

Vlasnik firme za obezbjeđenje lica i objekata Darko Perović juče je u podgoričkom Višem sudu negirao da je pripadnik kriminalne organizacije koja se bavila malverzacijama u stečajnim postupcima i ustvrdio da je firmu za obezbjeđenje osnovao prije nego što je Blažo Jovanić imenovan za predsjednika Privrednog suda.

Osim Jovanića i Perovića optužnicom koju zastupa specijalni tužilac Zoran Vučinić obuhvaćeni su i Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, Pavić Globarević, Stana Čelebić, Omer Markišić, Dejan Golubović, Danijela i Dušan Laković, kao i preduzeća Titan Security, Securitas Montenegro, Top Force System i Ogimar MNE.

Perović pred sudom nije sporio kumovsku vezu sa Jovanićem ali je istakao da nikada nijesu razgovarali o poslovima obezbjeđenja u stečajnim postupcima.

Objasnio je da je 2003. godine osnovao firmu koja se bavila zaštitom imovine i lica DOO Gardijan čiji je bio vlasnik i izvršni direktor. Firmu je 2010. godine prodao renomiranom preduzeću iz Švedske Sekjuriti AB Stokholm, ali je ostao izvršni direktor firme koja je pokrivala tržište Crne Gore. Optuženi navodi da su mu Šveđani 2020. godine prodali firmu i od tada je on izvršni direktor i vlasnik kompanije.

Kada je u pitanju angažman njegove firme i obezbjeđenja u kompaniji ,,Bjelasica Rada“ u stečaju tvrdi da je to bio sasvim zakonit posao u kojem je stečajni upravnik bio optuženi Sreten Mrvaljević sa kojim se poznaje iz studentskih dana.

Kazao je da je to bio jedini posao za koji je Mrvaljević kao stečajni upravnik angažovao njegovu firmu. Optuženi je kazao da je u tom slučaju predimenzioniran iznos novca koji je bio određen za taj posao pa je za 11 mjeseci taj iznos bio 112.000 eura, a ne kako su mediji tvrdili za tri mjeseca, pri čemu je u to bio uračunat i PDV od 18.584 eura koji je uredno plaćen u 11 mjesečnih rata.

Da sam čuvao nuklearnu elektranu, po ovome što je bilo predstavljeno u medijima, bilo bi previše, kazao je optuženi pred sudijom Zoranom Radovićem.

Perović je kazao da je zloupotrebljavao kumstvo sa Jovanićem, Privredni sud mu ne bi ostao dužan u slučaju obezbjeđenja bolnice Meljine oko 73.000 eura

Moja firma je radila ukupno oko pet stečaja za period dok je Jovanić bio na čelu Privrednog suda od 2014. do 2022. godine. Imajući u vidu veličinu i reputaciju naše firme na tržištu meni bi po tom osnovu pripadalo i 150 stečajeva, tvrdio je Perović.

Odgovarajući na pitanja tužioca Zorana Vučinića odgovorio je da optužene Jović, Lješković i Zejaka poznaje iz viđenja i iz studentskih dana. Sjeća se da ga je Jović angažovala u stečajnom poslu u firmi ,,Javorak“ iz Nikšića.

Što se tiče posla obezbjeđenja motela na ,,Glavi Zete“ kazao je da je na tom objektu bila samo jedna pozicija za obezbjeđenje 24 sata.

Da sam želio da steknem neku korist zaključio bih ugovor na više pozicija, tvrdio je optuženi.

Na pitanja Jovanića, Perović je objasnio da je njegova firma obezbjeđivala Rudnik boksita od 2007. do 2009. godine, koliko se sjeća i da taj posao nije imao veze sa stečajnim postupcima kao ni posao obezbjeđenja u Aluminijskom kombinatu 2008. godine.

Jovanić je tim povodom zaključio da je očigledno da je firma Perovića poslove obezbjeđenja i zaštite radila i mnogo prije nego je on izabran na mjesto predsjednika Privrednog suda i da ni jedan ni drugi nijesu imali razloga da se bave kriminalnim radnjama jer je Perović bio bogat čovjek.

Na Perovićev iskaz niko od okrivljenih nije imao primjedbi.

U nastavku suđenja odbrane su iznijeli i tvrdili da nijesu krivi Omer Markišić i Dejan Golubović. Markišić nije želio da odovara na pitanja i tvrdio je da polovinu optuženih ne poznaje, da se poslom procjenitelja bavi više od 30 godina, da nikada nije bio član bilo kakve kriminalne organizacije i da se sa Jovanićem površno zna te da isti nikada od njega nije ništa tražio niti zahtijevao. Suđenje se nastavlja 18. decembra.

Jovanić ostaje u pritvoru
Viši sud odbio je prijedlog advokata Predraga Đolevića i Velibora Markovića da se Blažo Jovanić pusti na slobodu iako je Ustavni sud u tri presude konstatovao povredu ljudskih prava i nezakonitosti vezano za odluke o pritvoru, kazali su za Pobjedu branioci.

Oni navode da je sud donio ovu odluku iako su advokati predočili da se Jovanić u pritvoru nalazi već 18 mjeseci i da ne stoje više razlozi zbog kojih je određen i produžavan.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …