Ministar Šaranović traži dokumente o provjeri imovine i životnog stila policajaca

Ministar policije Danilo Šaranović tražio je da mu se do kraja radne sedmice dostave informacije o dokumentima kojima se kontroliše imovina, prihodi i životni stil policajaca, podatke o njihovim autorima i o tome da li su službenici obučeni za njihovu primjenu.

To između ostalog piše u dopisu koji je novoizabrani ministar unutrašnjih poslova poslao načelnici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Oliveri Vojinović.

On u pismu konstatuje da je predlog tog akta dobio pozitivna mišljenja relevantnih organa, zbog čega tvrdi da je neophodno da ga izvijeste da li je to odjeljenje bilo uključeno u njegovu izradu, ko je činio tu grup, kao i da li je predlog pravilnika u skladu sa GREKO preporukama.

“Koja sredstava za primjenu navedenog Pravilnika su potrebna Odjeljenju unutrašnje kontrole; Da li su zaposleni u Odjeljenju unutrašnje kontrole obučeni za primjenu pravilnika, Stav Odjeljenja unutrašnje kontrole po pitanju predloženog Pravilnika, Da li je potrebno, sa stanovišta pozitivne prakse unutrašnje kontrole, revidirati navedeni Pravilnik. Takođe, potrebno je dostaviti podatke, uz adekvatno obrazloženje, da li Odjeljenje unutrašnje kontrole ima pristup bazama podataka, neophodnih za svoj rad, u realnom vremenu”, navodi se u dopisu Šaranovića.

Istovremeno, Šaranović je od načelnika Službe za informacione tehnologije Dara Bečanovića tražio podatke o interoperabilnost sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) i pristupu bazama podataka MUP-a.

On je u dopisu konstatovao da je u cilju unapređenja saradnje između MUP-a i Specijalnog državnog tužilaštva potrebno odraditi aktivnosti iz domena njihove nadležnosti – kako bi se instituciji kojom rukovodi Vladimir Novović omogućio pristup bazama podataka MUP-a.

On je rekao da mu je zbog toga neophodno dostaviti detaljnu analizu ICT okruženja planiranog za tu namjenu, uključujući informacije o bazama podataka kojima bi SDT trebalo da ima mogućnost pristupa u realnom vremenu.

“Na kom nivou spremnosti je trenutno Služba za informacione tehnologije, odnosno MUP da se ova aktivnost uspješno realizuje. Na kom nivou spremnosti je Specijalno državno tužilaštvo i kakve su njihove tehničke mogućnosti za realizaciju navedene aktivnosti. Da li su ispunjene sve tehničke pretpostavke i zahtjevi za integraciju sa Specijalnim državnim tužilaštvom. Da li postoji detaljan plan za implementaciju ove aktivnosti, uključujući procjenu vremenskog okvira za realizaciju, potrebne resurse i troškove”, piše Šaranović.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …