Spajić ponudio opoziciji predlog sporazuma o uslovima za sprovođenje popisa

Premijer Milojko Spajić ponudio je večeras opoziciji predlog sporazuma kojim se definišu uslovi za sprovođenje popisa stanovništva.

Dokument koji su “Vijesti” dobile od opozicije se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju…

Dokument je izradila Vlada, ali iz nje i vladajućih stranaka nijesu mogli “Vijestima” da potvrde da ga je premijer uputio opoziciji.

Izvor “Vijesti” iz jedne opozicione partije rekao je da je Spajić prihvatio sve što je opozicija tražila i da je to unijeto u predlog sporazuma.

“Sjutra ide novi javni poziv za izbor popisivača. Popisne komisije će se proširiti za po dva člana. Ideja je da se konsenzusom, po principu pariteta, izaberu popisivači. Plan je i da se uspostavi parlamentarni nadzor nad procesom, odnosno da se napravi neko privremeno radno tijelo. Takođe, biće zabranjena kampanja u vezi popisa. U dokument je unešeno i pitanje ručne kontrola brojanja podataka, po principu uzorka”, objasnio je sagovornik.

U predlogu sporazuma nema nikakvih podataka o terminu sprovođenja popisa. Prema Vladinoj uredbi koja je još na snazi, popis bi trebalo da se sprovede od 30. novembra do 15. decembra. Na pitanje zašto u dokumentu nema termina popisa, sagovornik odgovara da je opozicija od starta tvrdila da je to nevažno i da su im bitni kontrolni mehanizmi.

“Čim se oni uspostave, može se krenuti u sprovođenje popisa – kad god to bilo. Datum je izvedena kategorija iz kontrolnih mehanizama”, dodaje on.

Izvor tvrdi da će se stranački organi opozicionih partija u naredna dva dana izjasniti o predlogu sporazuma. Kaže da bi potpisivanje dokumenta imalo više politički, nego formalno-pravni značaj.

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …