Slijedi pad cijena stanova za 20 odsto

Kupaca za nekretnine u Srbiji nema, i sve ih je manje. Kako kažu stručnjaci, samim tim pad cijena kvadrata u 2024. godini je skoro siguran, a prve njegove naznake mogli bismo da vidimo već za 3 do 6 mjeseci.

Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, odnosno manje ih je za 15,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Dok je u prvom polugodištu 2023. godine RGZ zabilježio 13 odsto manje kupoprodajnih ugovora na tržištu nekretnina u Srbiji, u trećem kvartalu se ta brojka povećala na 15,9 odsto. Dok je ta brojka od 2020. do kraja 2022. godine bila preko 33.000 kvartalno, od početka ove godine samo smo u drugom kvartalu preskočili 30.000 transakcija na tržištu.

Vladimir Đukanović, ekonomista i konsultant, rekao je da je sasvim izvjesno da će posle ovakvog izvještaja cijene kvadrata u narednom periodu morati da padaju.

Smanjenje cijena kvadrata sasvim je očekivano u narednom periodu jer je pao je promet, a čim padne promet znači da nema potražnje i cijene moraju da padaju. U tom slučaju, potrebno je vrijeme od tri do šest mjeseci da se ove brojke koje pokazuju zvanični podaci odraze i na cijenu. U ovom trenutku ponuda je nikada veća ali kupovina je stala. Prodavci i dalje drže cijene i to se vidi po cijenama kvadrata koje su i dalje nepromjenljive, i biće potrebno da prođe neki vremenski period do pola godine gde će oni shvatiti da moraju da spuste cijene. Vidjećemo koliko će pasti, ali očekujem od 5 do 20 odsto – kaže Đukanović, za “Blic Biznis”

On je objasnio da je tokom korone štampanje velike količine novca doprinijelo da ljudi masovno ulažu u nekretnine, što je doprinelo “napumpavanju” cijena. Međutim, ističe da u narednom periodu sledi obrt trenda i zaokret cijena u drugom pravcu.

Cojena stanova najviša u Beogradu
Izveštaj portala Nekretnine.rs za oktobar, pokazuje da su cene kvadrata u svim većim gradovima u Srbiji skoro nepromjenljive u odnosu na novembar mjesec ove godine. Neke opštine zabilježile su i pad ali u minimalnom skoro neprimjetnom procentu. Cijene kvadrata i dalje su najviše u Beogradu dok ih sustižu cijene stanova u Novom Sadu.

Prema tom izveštaju od svih većih beogradskih opština pad cena zabeležen je jedino na opštini Palilula, i to blizu 4 odsto, dok je na Vračaru, inače najtraženijoj lokaciji u Beogradu, kvadrat pao za manje od pola procenta.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …