Nišić: Vjerujem da ćemo do 4. decembra imati spremne izmjene Zakona o PIO

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da vjeruje da će do 4. decembra imati spremne izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

“Odluka Ustavnog suda nije jednoglasna i neću je komentarisati iz pozicije izvršne vlasti. U najskorijem mogućem roku ćemo da krenemo sa socijalnim dijalogom i nadam se da ćemo tako doći do predloga koji će biti jednoglasan za Vladu pa Skupštinu”, rekla je Nišić u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti.

Ona je navela da je Vlada dala rok od 30 dana da se spreme izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da se nada da će taj rok biti ispoštovan.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju člana 17, stv 1, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji je omogućavao ženama da odu u penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina ako imaju 15 godina staža, stupila je na snagu 3. novembra, ali se i dalje ne zna da li je u primjeni član 197đ, koji je bio izuzetak u odnosu na ukinuti član.

Član 197đ Zakona o PIO predviđa izuzetak za odlazak žena u penziju tako što bi u ovoj godini, ako žele, mogle ostvariti pravo na penziju sa 62 godine i šest mjeseci života, a zatim se svake godine granica produžava za po tri mjeseca, pa u 2028. godini ona iznosi 63 godine i devet mjeseci.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …