Ukrajinu trese sukob dva najvažnija igrača

I dok se situacija na Bliskom istoku sve više intenzivira i prijeti da se pretvori u veliki regionalni sukob, s početkom zime, nakon više-manje neučinkovite ukrajinske kontraofenzive, ali i neuspješnih ruskih odgovora, i u Moskvi i u Kijevu – “zbrajaju račune” posljednjih šest mjeseci rata.

Politička dimenzija sve je izraženija, a nagađa se da bi zadnjeg dana narednog marta mogli biti predsjednički izbori u Ukrajini. Na tome posebno insistiraju bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i nekadašnji bliski saradnik i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksij Arestovič, a sve to začinjeno je (pre)naglašenim sukobom dviju najpopularnijih osoba u Ukrajini – predsjednika Zelenskog i komandanta ukrajinskih snaga, generala Valerija Zalužnog.

Podsjetimo da se i Brisel i Vašington zalažu za to da uprkos ratnoj situaciji izbori budu održani, kao pokazatelj “snage demokratije” i zapadnih vrijednosti kojima Ukrajina teži, premda je predsjednik Zelenski rekao da “sada nije vrijeme izbora” i on bi ih odgodio za “poslijeratni period”.

Naime, pojavila se informacija da su se Zelenski i Zalužni “ozbiljno zakačili”. General Zalužni rekao je da “kontraofanziva nije polučila željene rezultate”, da je “rat ušao u slijepu ulicu”, da je rat prešao u “pozicionu fazu” i da se Ukrajina mora pripremiti za “stratešku odbranu”.

Takav stav izazvao je kritike, a i Volodimir Zelenski je izrazio otvoreno negodovanje zbog defetističkog stava glavnog komandanta, iako je ipak napomenuo da se na Zapadu primjećuje “određeni umor od rata u Ukrajini” i veća “opterećenost zbivanjima na Bliskom istoku”.

S druge strane, to nije prošlo neprimijećeno, pa je i bliski saradnik bivšeg predsjednika Porošenka, Volodimir Ariev čak na svom Facebooku napisao kako su Zelenski i njegov ministar obrane Rustem Umerov već “pripremili rješenje” o smjeni Zalužnog.

To je pak izazvalo konsternaciju u ukrajinskoj javnosti jer Zalužni, poput predsjednika Zelenskog, uživa veliku popularnost. Obojica se smatraju polugama ukrajinske odbrane i međunarodne prezentacije. Neki mediji čak su spekulisali da bi se Zalužni, u slučaju da se ipak održe predsjednički izbori, mogao suprotstaviti Zelenskom, što je potreslo ukrajinsku političku scenu jer se smatra da bi to oslabilo odbrambenu sposobnost Ukrajine te bi eventualno sučeljavanje – dvojice najbitnijih ljudi – na izborima usred rata išlo samo na ruku Rusiji.

No, Ariev je, nedugo nakon toga, prvo obrisao svoj post o tome da se sprema smjena Zalužnog, a potom dodao da “se informacija o smjeni ne može potvrditi”. To je samo uzburkalo duhove i naštetilo ugledu Porošenka, kojeg sada već optužuju da u ovakvom trenutku želi zbog svojih politikantskih interesa oslabiti ukrajinsku odbranu i zabiti klin između Zelenskog i Zalužnog, koji su dobro funkcionisali – Zelenski je vodio politiku i nije se miješao u poslove Zalužnog, kao i obratno, prenosi Jutarnji.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …