Sprovesti analizu imovinskih kartona policijaca i funkcionera, sa posebnim osvrtom na njihove poslovne veze i interese

U okviru nastojanja da produbi bilateralne veze između dvije zemlje, Aleksa Bečić, zamjenik predsjednika Vlade Crne Gore, održao je sastanak sa austrijskim ambasadorom, Karlom Milerom. Ambasador Miler je istakao Austrijino visoko vrjednovanje Crne Gore kao lidera u procesu evropskih integracija, te naglasio ulogu Crne Gore kao pouzdanog partnera, ključnog za očuvanje regionalne stabilnosti i sigurnosti, a Vas gospodine Bečiću prepoznajemo kao sigurnog partnera koji je garant sigurnosti i stabilnosti vlasti.

Potpredsjednik Bečić je naglasio da nacionalni interes mora nadmašiti partikularne interese, ističući posvećenost vlade rješavanju ključnih izazova sa kojima se država suočava.

U kontekstu evropskih integracija, Bečić je skrenuo pažnju na veliki broj poglavlja koja su praktično spremna za zatvaranje, s naglaskom na promjenu pregovaraćke metodologije i obavezu da se prethodno mora napraviti napredak i dobiti mjerila u  poglavljima 23 i 24 da bi imala mogućnost da zatvara poglavlja i ubrza evropski put. Reforma pravosuđa, kako je naglasio, predstavlja kamen temeljac koji će ojačati sve sfere vlasti.

Nadalje, Bečić je bez obzira na dugotrajnost čekanja i složenost rješavanja pravosudnih pitanja, izrazio očekivanje da će se uskoro izabrati sedmi sudija Ustavnog Suda, naglašavajući važnost bar jednog snažnog pozitivnog impulsa, koji bi u ovom slučaju bio potpuna funkcionalnost Ustavnog Suda.

Bečić je kazao da insistira na kadrovskim osvježenjima, opsežnim reformama u bezbjednosnom sektoru, te na temeljnoj analizi rada Uprave policije, s ciljem potpunog oslobađanja od uticaja organizovanog kriminala i korupcije.

U svjetlu naših nastojanja da ojačamo pravnu državu stojim čvrsto u svojoj odluci da zahtijevam opsežne istrage vezane za sve afere koje su dugo godina potresale temelje Crne Gore. S obzirom na težinu ovih zadataka, insistirao sam na hitnom unaprjeđenju saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalnog državnog tužilaštva. Neophodno je sprovesti detaljnu analizu informaciono-komunikacionog okruženja, kako bi se omogućio pristup svim relevantnim bazama podataka u realnom vremenu, postavljajući tako čvrste temelje za efikasniju integraciju sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Očekujem od Ministra unutrašnjih poslova da izvrši detaljnu analizu svih aktivnosti koje je Odjeljenje za antikorupciju sprovelo od momenta svog formiranja. Takođe je neophodno sprovesti analizu finansijskih izvještaja i imovinskih kartona policijskih i javnih funkcionera, sa posebnim osvrtom na njihove poslovne veze i interese. Ovo je ključno u nastojanjima da se identifikuju i eliminišu korupcijske prakse na svim nivoima vlasti.

Naš krajnji cilj je da uklonimo sve one koji su se, koristeći nezakonite metode, infiltrirali u naše institucije. Posebno ćemo se fokusirati na policijski sektor, gdje su se, nažalost, najveći problemi pokazali u vezi sa kriminalnim strukturama. Ovo je borba koju nećemo izgubiti i koja zahtijeva našu punu posvećenost i odlučnost, istakao je Bečić.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …