Gjeloshaj: Crna Gora će aktivno učestvovati u svim regionalnim inicijativama koje imaju za cilj približavanje tržištu EU

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Gjeloshaj učestvovao je na XX jubilarnom Bečkom ekonomskom forumu „Bečki dijalog o budućnosti“ koji okuplja zemlje Jugoistočne Evrope i Centralne Azije sa ciljem promovisanja ekonomskog razvoja, regionalne saradnje i integracija.

Pored potpredsjednika Gjeloshaja, na četvrtoj sesiji učestvovali su predsjednici vlada Bugarske, Republike Kosovo i Sjeverne Makedonije.

Tema XX jubilarnog foruma bila je „Nastavak izgradnje ekonomskih mostova u teškim vremenima“.

Na Bečkom forumu potpredsjednik Gjeloshaj je istakao da je Crna Gora snažno opredijeljena da jača regionalnu i multilateralnu ekonomsku saradnju, te da podrži zajedničke napore u cilju ekonomskog prosperiteta i olakšanog protoka roba i ljudi na Zapadnom Balkanu.

Među prioritetima 44. Vlade Crne Gore potpredsjednik Gjeloshaj je istakao novu strategiju održivog ekonomskog rasta, te uvođenje inovativnih rješenja poput digitalne, pametne i zelene ekonomije koji su ključni za poboljšanje proizvodnih procesa i životnih uslova.

„Kroz postizanje fiskalne stabilnosti, Vlada Crne Gore je odlučna da iskoristi zelenu i digitalnu tranziciju, jačajući konkurentnost osnaživanjem trgovinskih veza, što je od suštinskog značaja za njegovanje privrednih sektora sa većom dodatnom vrijednošću.” – poručio je potpredsjednik Gjeloshaj.

Na kraju, potpredsjednik Gjeloshaj je zaključio da je Vlada Crne Gore  evroatlantska i kredibilan je NATO partner, te da je u ovom procesu, kao naredna država članica EU, odlučna da ispuni sve neophodne korake i učestvuje u svim regionalnim inicijativama koje imaju za cilj približavanje tržištu EU.

Na marginama skupa u Beču potpredsjednik Gjeloshaj imao je bilateralni susret sa evropskim komesarom Paolom Đentilonijem. Evropski komesar je istakao da je Crna Gora najnaprednija zemlja u pogledu ostvaranih reformi i otvorenih pregovaračkih poglavlja. Tom prilikom su istakli značaj integracija čitavog regiona Zapadnog Balkana u EU. Takođe, naglasili su neophodnost povećavanja ekonomske saradnje unutar samog regiona. Na kraju, zaključeno je da je Vlada Crne Gore kredibilan partner, te da će aktivno učestvovati u svim regionalnim inicijativama koje imaju za cilj približavanje države tržištu i standardu EU.

Na marginama Bečkog ekonomskog foruma, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Gjeloshaj sastao se i sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim. Ističući dobrosudsjedske odnose, saglasili su se da postoji prostor za unaprijeđenjem regionalne saradnje na brojnim nivoima. Kao dvije prijateljske države koje nemaju otvorenih pitanja, potrebno je da zajedničkim naporima doprinesu što skorijoj integraciji regiona EU.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …