Ambasadori Kvinte i Delegacije EU neće kod Mandića

Nijedan ambasador država članica Evropske unije (EU) nije se odazvao pozivu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića da preksinoć, u vili “Gorica”, prisustvuje obilježavanju Dana parlamentarizma.

Od zemalja članica NATO-a, svečanosti su prisustvovala tek dva ambasadora – Turske i Sjeverne Makedonije, Bariš Kalkavan i Zećir Ramčilović.

Vijesti” su ambasade država Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija) i Delegaciju EU pitale zašto su njihove diplomate najvišeg ranga odbile Mandićev poziv, a odgovorili su samo iz britanske ambasade, rekavši da se ambasadorka Don Meken nije odazvala pozivu “zbog ranije preuzetih obaveza”. Svečanosti je, dodaju, prisustvovala šefica političkog odsjeka ambasade.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, ambasadu Njemačke na događaju je predstavljao šef administracije.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadori Kine, Rusije i Palestine, Fan Kun, Vladislav Maslenikov i Rabi Alhantuli, šefica Misije OEBS-a Dominik Vag, koordinator UN-a Piter Lundberg…

“Vijestima” iz Skupštine nisu odgovorili na pitanja da li su ih ambasade država Kvinte i Delegacija EU obavijestili zašto nisu došli u vilu “Gorica”, na obilježavanje 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Te zemlje protivile su se ulasku Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u vlast, a iz ambasade SAD su poručivali da im taj savez, koji je bio protiv članstva države u NATO-u i priznanja nezavisnosti Kosova, nije partner.

“Realnost je takva da će učešće u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija”, kazala je “Vijestima” početkom oktobra ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, uoči formiranja aktuelne vlasti čiji je ZBCG dio.

Države Kvinte i Delegacija EU Mandiću nisu čestitale izbor na funkciju šefa parlamenta, na koju je stupio krajem oktobra, niti su se njihovi ambasadori od tada zvanično susreli s njim.

Na sajtu parlamenta je objavljeno da je Mandić dobio čestitke od predsjednika Skupštine Izraela Amira Ohane, predsjednika Narodne Skupštine Srbije Vladimira Orlića, predsjednice Narodne Skupštine Slovenije Urške Klakočar Zupančič, šefice Misije OEBS-a Vag, generalnog sekretara Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP) i člana grčkog parlamenta Maksimosa Harakopulosa… Na sajtu je objavljeno i da se Mandić u parlamentu sastao s ambasadorima Kine, Rusije, Turske, Grčke, otpravnicama poslova u ambasadama Srbije i Mađarske…

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …