U Finskoj svako može znati koliki su oporezovani prihodi člana porodice, komšije ili prijatelja. U Crnoj Gori tajna

U Finskoj je na Dan porezne transparentnosti objavljeno koliko iznosi oporezovani prihod svakog građanina ove države. To se odnosi na prihode od rada, neke druge izvore prihoda, kao i od dionica, a koji su ostvareni tokom prošle godine.

Ti podaci su dostupni svakom građaninu i objavljuju se svake godine na Dan porezne transparentnosti. Na osnovu tih podataka je vidljivo da najviše zarađuju poduzetnici, proizvođači drveta i programeri videoigara.

Najviše prihoda imao je Miki Kuusi, osnivač i izvršni direktor kompanije Wolt – 79 miliona eura. Wolt je kompanija osnovana 2014., posluje u 20 evropskih država i bavi se dostavom hrane. Prije dvije godine prodata je američkoj kompaniji Doordash.

Drugi po visini prihoda je Pekka Kopra – skoro 54 miliona eura. Bio je vlasnik kompanije Versowood koja je najveći privatni proizvođač rezane građe.

Treći na finskoj listi najviših prihoda je programer Iilkka Paananen – 28,9 miliona eura. Paananen je programer kompanije Supercell koja proizvodi popularne igre poput Clash of Clans, Boom Beach, Hay Day i Clash Royale.

Među 50 onih koji imaju najviše oporezovane prihode je šest žena. Bivša premijerka Finske Sanna Marin je prošle godine imala rast oporezivih prihoda. Iznosili su 240.444 eura, što je znatno više u odnosu na godinu ranije, kada su iznosili 201.000 eura. Međutim, očekuje se da će ove godine njeni prihodi biti niži, jer više nije u politici, prenosi Klix pisanje Euronewsa.

Podsjetimo, u Crnoj Gori su decenijama nazad ovi podaci tajni.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …