Porodica Vreva ubira plodove i plasira na tržište organske proizvode

Bjelopoljac Muzafer Mujo Vreva, po vokaciji je magistar poljoprivrede. Pored radnih obaveza u Opštini, gdje je u stalnom radnom odnosu, na porodičnom imanju u selu Pašića Polje, koje je od Bijelog Polja udaljeno 10 kilometara, nepunu deceniju posvetio je poljoprivredi.

Uzgaja voće, povrće i žitarice, dok slobodno vrijeme posveti i naučnom istraživanju. Autor je Atlasa ljekovitog bilja.

Mujov posao završi u 23h. U pomoć mu pristiže porodica. po nekad svoje radove privodi kraju i po mjesečini.

Na njegovom imanju i parcelama koje uzima pod zakup posije žitarice: raž, ječam, kukuruz. Tu su i heljda, krompir i pasulj.

Pored proizvodnje povrća posjeduje i malinjak.
“Ove godine nijesam malinu prodavao, iz razloga što sam želio da započnem proizvodnju džema.
Prinosi malina ove godine su bili veoma solidni. Domaći džem od malina prodajem i na domaćem i na stranom tržištu. Ipak, postižem bolju zaradu kada džem prodam na domaćem tržištu, ” priča nam ovaj domaćin i uspješni poljoprivrednik, te dodaje da I druge proizvode uspješno proda.
Za dobru proizvodnju džema od malina, zadužena je njegova supruga Esada. U pomoć joj priteknu kćerke Amina, Aldina i Dajla.

Jesenje dane Vreva provodi ubirajući plodove. Kad se privede kraju berba pasulja i vađenje krompira, slijedi berba kukuruza.
“Za kvalitet ne brinemo jer se uvijek isplati, kvalitet je adekvatan u odnosu na cijenu, pa ove naše proizvode pronađu i kupci van Crne Gore,” ističe Mujo.

Krompir je ove godine dobro rodio, zadovoljno potvrđuje nas sagovornik.
“Posadim oko 10 tona krompira sorte Agrija i Rudolfa.
Krompiri su veoma otporni na plemenjaču i razne druge bolesti.”

Pored ovih poslova, slijedi žetva pšenice i raži, a za taj posao je zadužen Mujov sin, Amer. Mlađi Vreva je student poljoprivrednog fakulteta. Nakon medicinske škole, upisuje Biotehnički fakultet u Bijelom Polju, sa ciljem da nastavi porodičnu tradiciju, pomogne ocu i posveti se poljoprivredi.

Vrijedni poljoprivredni proizvođači iz Pašića Polja, drže i stoku, imaju tri grla rasnih krava i junicu.

Amer Vreva ima Fejsbuk stranicu, koju ne koristi za druženje, već da bih prodavao svoje proizvode. I to čini veoma uspješno.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …