Vučićev biznismen hoće akcije Prve banke

Firma iz Srbije, čiji je vlasnik blizak tamošnjoj vladajućoj partiji SNS koju kontroliše srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, zainteresovana je da dođe do vlasništva u Prvoj banci koju kontroliše Aco Đukanović, rođeni brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Ove informacije “Vijestima” su potvrđene od izvora koji je upućen u dešavanja u vezi sa ovom transakcijom.

Centralna banka (CBCG) juče je zvanično saopštila da joj je firma iz Srbije predala 27. oktobra zahtjev za sticanje kvalifikovanog učešća do 50% (manjinskog učešća) u kapitalu Prve banke.

“U toku je proces odlučivanja po zahtjevu pravnog lica iz Srbije. Zahtjev je podnijet 27. 10. 2023. Centralna banka će o primljenom zahtjevu odlučivati u skladu sa zakonom predviđenim procedurama i rokovima. Radi objektivnog informisanja, napominjemo da fizičko lice koje se u medijima dovodi u vezu sa pravnim licem koje je podnijelo zahtjev, prema dokumentaciji dostavljenoj Centralnoj banci Crne Gore, nema veze sa podnosiocem zahtjeva”, saopšteno je iz vrhnovne monetarne institucije.

Saopštenje CBCG je uslijedilo nakon što je prekjuče Televizija Nikšić objavila informaciju da biznismen iz Republike Srpske Dalibor Matić kupuje Prvu banku.

Dobijanje odobrenja od CBCG je početak procesa za zaključenje dogovora o prodaji.

Izvor “Vijesti” je pojasnio da je riječ o biznismenu koji ima više firmi u Srbiji, a posjeduje i većinski paket akcija u jednoj od tamošnjih banaka.

“Ovaj biznismen se domogao atraktivne lokacije na Novom Beogradu gdje je prema planskoj dokumentaciji planirana gradnja stambeno-poslovnog kompleksa i do te lokacije je došao kupovinom potraživanja u okviru jednog stečajnog postupka čije je dio i Agencija za osiguranje depozita koja obavlja poslove za račun Republike Srbije”, pojasnio je izvor “Vijesti”, dodajući i da je u poslu sa mjenjačnicama novca u Srbiji.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …