Spajić: Nije bilo dovoljno para za penzije i plate

Vlada je juče usvojila prijedlog tehničkog rebalansa budžeta u kojem ništa suštinski nije promijenjeno, već su samo sredstva usklađena sa realnim potrebama potrošačkih jedinica, saopštio je premijer Milojko Spajić.

-Tehnički rebalans je bio apsolutno potreban iz više razloga. Prvenstveno zbog toga što nijesmo imali dovoljno alociranih sredstava u budžetu za isplatu socijale, penzija i zarada za ovu godinu i naravno morali smo taj dio da povećamo – rekao je Spajić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Takođe, u rebalans je morao da bude uključen i jedan projekat Evropske unije (EU).

-Rebalans je tehničkog karaktera, suštinski ništa nijesmo mijenjali što se tiče politika Vlade za ovu godinu, samo smo uskladili sa realnim potrebama potrošačkih jedinica sa kojima smo iskomunicirali. Vidjeli smo da na mnogim pozicijama, uprkos preusmjeravanju, nije bilo dovoljno sredstava, tako da smo jednostavno bili prinuđeni na tehnički rebalans, ili ne bismo bili u mogućnosti da isplatimo sve ove stvari – objasnio je Spajić.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, on je rekao da su u toku pripreme.

-Jednostavno, vi morate usvojiti tehnički rebalans da biste imali presjek stanja kakav je bio budžet za ovu godinu, da biste pripremili budžet za narednu. Znači morate imati polazno stanje i upravo zbog toga je tehnički rebalans jako bitan da se usvoji u Skupštini što prije i mi ćemo ga po hitnom postupku kandidovati za izglasavanje – kazao je Spajić. Na pitanje hoće li prijedlog budžeta za narednu godinu biti predat Skupštini do 15. novembra, Spajić je odgovorio da je to jako kratak rok, ali će definitivno biti izglasan do 31. decembra, tako da se neće ulaziti u privremeno finansiranje.

Premijer je, odgovarajući na pitanje o tome da li će se u budžetu naći nešto iz programa Evropa sad 2 i od kojeg novca će se finansirati penzije, rekao da će biti fiskalno neutralan.

-Za svaki dodatni rashod imaćemo dodatne prihode. Sto se tiče penzija biće novca u budžetu. Sa dijelom programa Evropa sad 2 cemo krenuti od 1. januara sljedeće godine – poručio je Spajić.

On je dodao da je na sjednici rasrpavljano i o Planu razvoja Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan, koji iznosi oko šest milijardi eura.

-Očekuje se da Crna Gora preuzme nekih 420 miliona od tih šest milijardi. Mislim da Crna Gora ne treba da gleda kolika je ta alokacija, već da pokuša da uzme koliko god je moguće – rekao je Spajić.

On je naveo da je Vlada suočena sa problemom, jer nema previše zrelih projekata.

-Sama realizacija kapitalnog budžeta za ovu godinu govori o tome. Imamo jako malo projekata koje možemo da kandidujemo za narednu godinu – saopštio je Spajić.

Saopštio je da se jutros sreo sa predsjednicima opština i gradonačelnicima sa kojima je pokušao da komuniciram o popisu, kao i da će uskoro napraviti sličan sastanak i o kapitalnom budžetu.

Spajić smatra da su Aerodromi Crne Gore ,,usko grlo“. -Osjećamo posljedice zbog neulaganja u infrastrukturu. Daćemo sve od sebe da uradimo kvalitetno rješenje do kraja godine koje će popraviti očajno stanje – kazao je premijer.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …