Sindikat Aerodroma pred današnju obustavu rada: Ne štrajkujemo, već iskazujemo nezadovoljstvo

Sindikat Aerodroma pred današnju jednosatnu obustavu rada: Ne štrajkujemo, već iskazujemo nezadovoljstvo

Uprkos dopisu koji je uprava Aerodroma Crne Gore dostavila sindikalnoj organizaciji, u kojem se naveli da nema uslova za organizovanje jednosatne obustave rada, nezadovoljni radnici ove državne kompanije ipak će se okupiti danas ispred terminalnih zgrada aerodroma u Podgorici i Tivtu kako bi iskazali nezadovoljstvo, potvrđeno je “Danu” iz Sindikata kompanije.

Naime, u odluci koju potpisuje izvršni direktor Vladan Drašković navodi se da je kompanija uputila dopis sindikalnim predstavnicima oba aerodroma u kojem su obaviješteni da pozitivno pravni propisi iz oblasti rada ne poznaju institut javnog mirnog okupljanja.

Prekid rada kod poslodavca može se organizovati isključivo u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, te se za njegovu organizaciju nisu stekli zakonski uslovi. Takođe su upoznati da će o najavljenom okupljanju biti obaviještena Uprava za inspekcijske poslove. Uprava za inspekcijske poslove je dana 7.11.2023. godine izvršila inspekcijski pregled, o čemu je sačinila zapisnik, a u bitnom je utvrdila da najavljeno javno mirno okupljanje nema neophodne elemente za organizaciju štrajka. Budući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za organizaciju štrajka, proces rada će se odvijati na način koji je identičan uobičajenom režimu rada – navodi se u odluci.

Uprava se plaši ugrožavanja stabilnosti društva

U dopisu uprave Aerodroma navodi se i da je u toku postupak usklađivanja kolektivnog ugovora kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

– Jedna od tačaka pregovora je i potencijalno uvećanje zarada svih zaposlenih. Predmet pregovora su i svi ostali elementi postojećeg kolektivnog ugovora, uz obavezno zadržavanje svih stečenih prava, ali i eliminaciju odredbi koje unose nejasnoću i stvaraju prostor za različita tumačenja. Stav poslodavca je da su sve sporne tačke obuhvaćene dijalogom koji je u toku, da sam dijalog sadrži elemente konstruktivnosti, i da ni u kom slučaju ne treba prekidati proces rada. Prekidom procesa rada ne samo da bi se nanijela šteta i ugrozila stabilnost društva, već bi se proizveli dodatni argumenti zagovornicima teze da neki drugi upravljački modeli imaju spremnije odgovore na izazove sa kojima se naše društvo suočava – navodi se u dopisu.

Iz Aerodroma ističu da svako javno okupljanje u toku radnog vremena koje nije organizovano na zakonit način povlači disciplinsku odgovornost zaposlenih koji napuste radno mjesto i prekinu proces rada.

Međutim, predsjednik Sindikata Slobo Martinović istakao je da radnici nisu najavili štrajk, već mirno okupljanje kako bi izrazili nezadovoljstvo, te da ovaj skup neće narušiti proces rada.

DAN

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …