Egipat odbacuje opciju da upravlja Gazom nakon rata, o tome razgovarali sa šefom CIA-e

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi navodno je odbacio prijedlog Sjedinjenih Američkih Država da Egipat bude zadužen za upravljanje sigurnošću u Pojasu Gaze nakon završetka sukoba.

Prema pisanju američkog Wall Street Journala, egipatski zvaničnici su tokom sastanka sa šefom CIA-e Williamom Burnsom u Kairu odbacili mogućnost da Egipat upravlja Gazom sve dok palestinske vlasti ne preuzmu vodstvo.

“Sisi i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel razgovarali su o ovom prijedlogu s Burnsom. Egipatski predsjednik je izjavio da njegova vlada neće igrati ulogu u eliminaciji Hamasa jer joj ta grupa potrebna da pomogne u održavanju sigurnosti na granici zemlje s Pojasom Gaze”, pojašnjava se.

Kako se rat između Izraela i Hamasa intenzivira, izvještaji pokazuju da su Sjedinjene Američke Države počele razgovarati o tome kako će Gaza izgledati nakon rata.

Jedna od opcija uključuje i postavljanje multinacionalnih snaga u Gazu što bi uključivalo i pripadnike američke vojske.

Druga opcija bila bi uspostavljanje mirovnih snaga po uzoru na one koje su nadgledale mirovni sporazum između Egipta i Izraela iz 1979. godine, dok bi treća opcija podrazumijevala privremeni nadzor Ujedinjenih nacija.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …