Hoće li prosječna penzija biti manja od minimalne?

Izjava premijera Milojka Spajića da će minimalne penzije od prvog januara biti 450 eura izazvala je kontroverzne reakcije kod velikog broja penzionera, odnosno onih koji nijesu obuhvaćeni povećanjem, pa takvu odluku smatraju svojevrsnom diskriminacijom.

Negativne reakcije
Jelena Međedović, potpredsjednica Saveza udruženja penzionera Crne Gore koji broji više od 90.000 članova, kazala je za Pobjedu da je najava povećanja minimalne penzije izazvala negativne reakcije kod velikog broja penzionera koji su, umjesto da budu u kategoriji prosječnih, dospjeli u kategoriju minimalnih penzija.

Posljednjim povećanjem minimalnih penzija od septembra prošle godine one su znatno povećane, ali i pored toga ova kategorija jedva opstaje i ispod je ruba egzistencije. Ipak, najava o predstojećem povećanju izazvala je različite komentare jer tim povećanjem nijesu obuhvaćene ostale kategorije penzionera, pa nije precizirano kakav će biti status prosječne penzije, koja je iznosila 405, odnosno 425 eura, odnosno da li će i one biti obuhvaćene povećanjem, ili će se dogoditi da prosječna penzija bude manja od minimalne, što bi predstavljalo pravu nelogičnost i apsurd – tvrdi Međedović.

Podsjeća i na reakcije poslanika i zvaničnika, kojima je neshvatljivo da penzioneri sa 15 godina staža postaju izjednačeni sa penzionerima sa 20, 30 pa i 40 godina staža.

Samim tim i uplata doprinosa je bila različita pa im je sa tog stanovišta takva odluka nerealna i diskriminatorska – tvrdi Međedović, ali ističe i da je povećanje opravdano, ako se uzme u obzir da sa nepunih 300 eura, koliko iznosi minimalna penzija, nije moguće preživjeti i da u tu kategoriju spada veliki broj penzionera. Naglašava i da je to što je njihova uplata doprinosa daleko manja zavisilo ne samo od njih, nego od raznih faktora.

Poći ćemo od činjenice da su mnogi kasnije zasnovali radni odnos i duže bili na birou rada. Da je privatizacija, odnosno tranzicija ostavila brojne posljedice, pa su zatvaranjem fabrika mnogi ostali bez posla u srednjim godinama života i nijesu mogli naći drugo zaposlenje. Da ne govorimo o stečaju brojnih preduzeća, činjenici da nekima poslodavci ili firme nijesu uplaćivali doprinos, da su mnogima plate uplaćivane ,,na ruke“ i da su mnogi prosto gurani u penziju, koju je bilo moguće ostvariti sa 55 godina starosti – objašnjava Međedović.

Neki su, dodaje, postali invalidi usljed povrede na radnom mjestu itd.

Dakle, pitanje je kolika je i da li je uopšte krivica tih ljudi što im je staž 15 godina. Sada su to već stari i bolesni, na rubu egzistencije i moraju biti briga, a ne teret društva. S druge strane, penzioneri koji nijesu za sad predviđeni za povećanje penzija s pravom negoduju, jer je zakon na njihovoj strani i trebalo bi da budu tretirani ravnopravno, ako ne u punom iznosu, a ono bar nekim razumnim procentom jer po onoj narodnoj: ,,Nije krivo na mali već na krivi dio“ – poručuje Međedović.

Ustav i zakon
Kad se potencira neko pitanje vezano za penzionere, ističe, odgovorni se redovno pozivaju na zakon, koji kao ni Ustav, nije uvijek poštovan, a ovo je očigledan primjer.

To je istovremeno razlog što se sve češće i sve glasnije ističe potreba penzionera za masovnim protestima, što svakako ne bi bilo poželjno i ne bi služilo ugledu naše države – poručuje Međedović i naglašava da je vrijeme da se donese novi zakon o PIO jer je postojeći neprimjenjiv, prevaziđen i u koliziji sa postojećom praksom i uslovima.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …