Globalna podrška Ukrajini ugrožena zbog američke posvećenosti Izraelu

Američki Financial Times piše o sve manjem optimizamu nakon nedavnih mirovnih sporazuma između arapskih zemalja i Izraela, naglašavajući da se širi rat na Bliskom istoku sada čini prihvatljivijim od revitalizacije mirovnog procesa.

Sjedinjene Američke Države, pod predsjednikom Joeom Bidenom, suočene su sa značajnim izazovom jer se Donald Trump pojavljuje kao vodeći na anketama i ima pristojno vodstvo u nedavnim ispitivanjima javnog mnijenja u ključnim državama koje će odrediti nadolazeće izbore.

Rat u Gazi je prisilo SAD da preusmjeri svoju pažnju i resurse dalje od Ukrajine, što je dovelo do “takmičenja” za municiju između dvije zona sukoba. Kao rezultat toga, Ukrajina, koja se već bori s nedostatkom projektila, našla se u borbi s Izraelom za ograničene zalihe.

Sposobnost zapadnih zemalja da prikupe globalnu podršku Ukrajini ugrožena je zbog rastućeg bijesa u ostatku svijeta zbog američke podrške Izraelu.

Utjecaj rata u Gazi na američke izbore je značajan. Biden se snažno oslanja na mlade, progresivne birače i arapske Amerikance kako bi osigurao svoju pobjedu. Međutim, mnogi unutar ovih demografskih grupa nezadovoljni su podrškom administracije Izraelu.

Njihovo razočaranje moglo bi rezultirati smanjenim odazivom birača ili podrškom marginalnim kandidatima, što bi u konačnici pogodovalo Trumpovoj kandidaturi za predsjednika.

Kina bi, s obzirom na to da su SAD razvučene u inozemstvu i doživljavaju unutarnja nemira, mogla iskoristiti priliku da se nametne kao dominantna sila na Pacifiku, a potencijalno i u svijetu.

Kontinuirana podrška Sjedinjenih Američkih Država izraelskom napadu na Pojas Gaze koja traje već 31 dan pod izgovorom samoobrane izaziva zabrinutost. Biden tvrdi da izraelska bombardovanja ne krše humanitarne ili međunarodne zakone, čime učvršćuje američku podršku Izraelu.

Osim vojne podrške, američki dužnosnici, uključujući i samog predsjednika Bidena, više puta su posjetili okupirana područja, što dodatno pokazuje potporu SAD-a Izraelu.

KLIX

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …