Air Montenegro: Za devet mjeseci profit 3,8 miliona eura

Nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro je za prvih devet mjeseci ove godine ostvariti profit od 3,8 miliona eura, što je za 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno, 3,6 miliona više u odnosu na predviđeni plan za 2023. godinu.

Ovo je saopšteno iz nacionalne avio-kompanije iz koje su naveli da su za devet mjeseci prevezli 36% više putnika i ostvarili za 5,8 miliona bolji finansijski rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

“ U periodu od 01. januara do 30. septembra 2023. godine kompanija je prevezla 397,361 putnika i tako ostvarila rast u broju prevezenih putnika od 36% u odnosu na isti period prošle godine. Rast je ostvaren na ukupno 4,712 letova, što je 1,280 letova više nego za pomenuti period prošle godine. Na pomenutom broju letova prevezeno je 105,460 putnika više nego prošle godine. Ljetnja sezona je, u većem dijelu, obavljana sa pet aviona aviona, u odnosu na prošlo ljeto kada su u saobraćaju bila 4 aviona.Pomenuti broj letova ostvaren je na 15 destinacija u redovnom saobraćaju i, dodatno, na 16 destinacija prema kojima su obavljene serije čarter letova”, naveli su iz Air Montengra.

Prema zvaničnim podacima, Air Montenegro na prvom je mjestu po broju prevezenih putnika sa aerodroma u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone 2023. godine, u odnosu na prethodnu godinu kada je kompanija po istoj statistici zauzimao drugo mjesto.

“Ljetnju sezonu kompanija je započela pokretanjem čarter letova, po prvi put, prema zemljama Baltika (za Talin-Estonija, Riga-Letonija i Viljnus-Litvanija). Realizacijom čarter letova prema navedenim baltičkim zemljama, kao i Poljskoj (Ržešov i Katovice) i Moldaviji (Kišinjev) prevezeno je ukupno 38,779 putnika. Osim ovih, kompanija je čarter letove sprovodila i prema Tel Avivu-Izrael, Bratislavi-Slovačka, Jerevanu-Jermenija, Kairu-Egipat, La Rošelu/La Havru/Kanu/Doleu u Francuskoj, Gracu/Beču-Austrija i Berlinu-Njemačka. Sezonu je obilježilo i otvaranje dodatnih avio-linija, iz Podgorice ka Bratislavi-Slovačka i Sarajevu-BIH, kao i iz Tivta ka Brnu-Češka. Otvaranje ovih linija je doprinijelo ostvarivanju bolje popunjenosti i korišćenju raspoloživih aviona u punom kapacitetu. Najviše putnika je tradicionalno prevezeno na linijama ka Beogradu, a zatim ka Istanbulu, Tel Avivu, Ljubljani, Parizu, Cirihu, Pragu, Kišinjevu, Bratislavi i Frankfurtu, koji čine Top 10 destinacija u smislu broja prevezenih putnika za Air Montenegro”, naveli su u kompaniji.

Najbolja popunjenost putničke kabine u ovom periodu je zabilježena, kako navode, ka Kišinjevu, zatim Brnu, Katovicama, Pragu, Istanbulu, Ržešovu, Talinu, Tel Avivu, Bratislavi i Viljnusu, koji čine Top 10 destinacija u smislu tzv. load faktora.

“Kao nacionalna avio-kompanija, proteklog ljeta Air Montenegro je obavljao i ad hoc čarter letove za reprezentacije i to Fudbalski savez Crne Gore i Fudbalski savez Srbije, kao i sportske ekipe – Košarkaški klub Budućnost i Fudbalski klub Sutjeska”, navodi se u saopštenju.

U cilju zadovoljenja potreba putnika, širenja turističke ponude Crne Gore i doprinosa ostvarivanju sveukupnog ekonomskog rasta države, nacionalni avio-prevoznik će, kako su najavili, nastaviti da povezuje Crnu Goru sa svijetom i širi svoju ponudu kako tokom ljeta, tako i tokom zimske sezone.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …