Šaranović-Vag: SDT-u ćemo omogućiti pristup svim bazama MUP-a, obaveza na koju se čeka deceniju

Dosadašnja kvalitetna i sadržajna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Misije OEBS-a u Crnoj Gori u narednom periodu biće osnažena kroz nove inicijative i projekte, poručeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića i ambasadorke, šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Nj.E. Dominik Vag.

Istakavši zahvalnost Misiji OEBS-a na dosadašnjoj podršci i afirmišući potrebu unapređenja dalje saradnje, ministar je kazao da će poseban fokus biti na reformskim procesima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uz puno poštovanje operativne nezavisnosti Uprave policije. Pomoć Misije na planu izrade strategija, sprovođenja obuka i promocije policijskog zanimanja, bila je do sada od velikog značaja, istakao je ministar, te dodao da će posebnu pažnju u budućem periodu posvetiti unapređenju transparentnosti, ali i izrazio očekivanje da će planirane reforme za rezultat imati postizanje punog povjerenja u integritet policijskih službenika. U tom cilju, prostor za saradnju između MUP-a i OEBS-a prepoznat je u potrebnom jačanju kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i Odjeljenja za antikorupciju. Iskazana je čvrsta posvećenost borbi protiv trgovine ljudima, što potvrđuju nedavne policijske akcije u Tivtu. Sagovornici su istakli i da je od nemjerljivog značaja stvaranje pretpostavki za još snažniju borbu protiv svih oblika kirminaliteta, sa fokusom na organizovani kriminal.

Ministar Šaranović je posebno naglasio da je ministarstvo već preduzelo potrebne korake kako bi unaprijedili saradnju MUP-a i SDT-a. Takvu tvrdnju temeljio je na najskorijem stvaranju preduslova da se, u skladu sa zakonom, omogući pristup svim bazama podataka MUP-a, što je odraz opredjeljenja novog rukovodstva ministarstva da se stvore najbolji preduslovi za ažurniji i efikasniji rad SDT-a. On je poručio da Misija OEBS-a može računati na punu otvorenost MUP-a u realizaciji zajedničkih aktivnosti. Imamo ambiciozan ali ostvariv cilj – da Ministarstvo učinimo spremnim da odgovori na sve bezbjednosne izazove savremene Crne Gore i sistem učinimo otpornim na sve vidove korupcije.

Ambasadorka Vag je kazala da će Misija nastaviti da podržava reformu policije, kao i transparentnost i odgovornost u sektoru bezbjednosti, te da će, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, pružati podršku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine ljudima i ekološkog kriminala. Ona se složila da je potrebno pojačati unutrašnju kontrolu u policiji. „Borba protiv organizovanog kriminala je ključna, a nulta tolerancija prema korupciji, jačanje integriteta i profesionalizma policije su veoma važni kako bi se osiguralo da policija ne pribjegava neprihvatljivim oblicima ponašanja“, kazala je ambasadorka Vag.

Ona je dodala da Misija podržava visoko obrazovanje u oblasti javne bezbjednosti u Crnoj Gori. Misija će, kako je kazala, uskoro objaviti godišnje istraživanje percepcije javnosti o radu policije, koje ispituje stavove građana o njihovoj ličnoj bezbjednosti, korupciji, rodnoj ravnopravnosti i sveukupnoj reformi policije. “Takođe, pokrenućemo kampanju podizanja svijesti o neophodnosti dobrovoljne predaje malokalibarskog i lakog oružja,” kazala je ambasadorka i dodala da Misija, takođe, pruža podršku Komisiji za praćenje istraga o napadima na novinare.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …