Pedijatru nude stan da radi na Žabljaku, Osnovni sud čeka sudiju

Pored tri stalno prisutna izabrana ljekara, u zdravstvenoj stanici na Žabljaku svega dva puta sedmično ordinira pedijatar, što za žitelje grada predstavlja problem. Ne suočava se Žabljak samo sa ovim problemom. Naime, već mjesec od kako je grad u podnožju Durmitora ostao i bez sudije Osnovnog suda.

Zdravstvena zaštita djece i Osnovni sud bez sudije, stvari su koje opterećuju svakodnevni život na Žabljaku. Stanovnici poddurmitorskog kraja ističu da ih ipak najviše brine što u gradu svakodnevno ne ordinira pedijatar.

“Puno bi nam značilo kada bi moglo doktor da se dovede, da bude tu stalno u Žabljaku, i da imamo svakog dana zdravstvenu zaštitu za djecu. Za odrasle koliko-toliko može da bude, ali smo mi osjetljivi na djecu”, kaže jedan od sagovornika TVCG.

“Na šta svi ukazujemo i apelujemo jeste da Žabljak dobije pedijatra. Ne samo utorkom i petkom, kako je sada, nego nedjelju dana da bude konstantno tu”, ističe jedna Žabljačanka.

Da Žabljaku fali pedijatar saglasni su u lokalnoj upravi i menadžmentu pljevaljskog Doma zdravlja, kome pripada zdravstvena stanica. Iako su u stalnoj potrazi za ljekarom za djecu, za sada nema kandidata koji bi se odazvali pozivu. Sa druge strane zdravstvena zaštita odraslih će biti pojačana.

“Prioritet što se tiče kadra nam je pedijatar, može da dođe i ginekolog, a izabranih doktora za sada imamo dovoljno”, kaže za TVCG dr Branka Stanković, direktorica Doma zdravlja u Pljevljima.

“Ovo je prilika da pozovem sve zainteresovane ljekare, prije svega pedijatre i ljekare opšte prakse koji su voljni da rade u da žive na Žabljaku da dođu, da rade na Žabljaku, a Opština Žabljak je spremna da jedan od svoja dva stana površine 86 kvadrata ustupi medicinskom kadru na period od 10 godina na korišćenje, a nakon toga i a trajno vlasništvo ukoliko bi bili spremni da rade, žive i obitavaju u ovoj sredini”, saopštio je predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić.

Žabljak je početkom oktobra ostao bez sudije Osnovnog suda. Predsjednik Opštine je ubijeđen da se i ovaj problem može riješiti u skorijem roku.

“Sudski savjet je razriješio našeg predsjednika Osnovnog suda Mihaila Anđelića zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, što samim tim ne znači da danas na Žabljaku ne postoje ljudi koji bi mogli da obavljaju funkciju sudije Osnovnog suda u skladu sa svim onim važećim procedurama, pravilima i principima koji su neophoodni da bi neko zauzimao jednu ovako odgovornu poziciju”, dodaje Žugić.

Iz Sudskog savjeta su nam odgovorili da je trenutno u toku javni oglas za izbor predsjednika Osnovnog suda na Žabljaku.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Snažnije povezati privrednike Crne Gore i Kine

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 28. novembra sa predstavnicima Ekonomsko-trgovinskog odjeljenja Ambasade …