Kasalica: Spajić traži marketinška opravdanja da odloži obećanja o povećanju plata i penzija

Nema razloga za zabrinutost zbog stanja u državnoj kasi do kraja godine, smatra ekonomska analitičarka i bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica.

Ona je, komentarišući razočaranje novog predsjednika Vlade Milojka Spajića stanjem u državnom trezoru, ocijenila da se radi o nesmotrenoj izjavi, te da premijer traži marketinška opravdanja da odloži primjenu obećanja o uvećanju penzija i zarada i skraćenom radnom vremenu.

Kasalica je navela da stanje na državnom računu gotovine nije ,,pred isparenjem“. Spajić je prošle sedmice saopštio da se u državnom trezoru nalazi 143 miliona eura, te da će to ispariti do kraja godine.

– Razloga za zabrinutost do kraja godine nema pošto su više od decenije novembar i decembar stabilni za prikupljanje javnih prihoda. Posljednjih tri godine prvi kvartal bio je primjeran i za sada nema naznaka da se to neće nastaviti, što onda vuče kvalitetne prilive i u drugom kvartalu. Onda bi trebalo da se promptno priprema turistička sezona – kazala je Kasalica Pobjedi.

Spajić je prošle sedmice saopštio da je stanje u državnoj kasi vrlo slično onome kada je Vladi Zdravka Krivokapića u decembru 2020. godine Vlada Duška Markovića ostavila 60 miliona eura u trezoru i veliki mjesečni deficit, s tim što, kako je kazao, ovog puta taj mjesečni deficit nije toliko strašan kao tada.

Na sjednici Skupštine na kojoj je birana Vlada i nakon nje čuli su se suprotstavljeni i različiti stavovi predstavnika dvije vlade o stanju javnih finansija. Tokom skupštinske rasprave bilo je različitih stavova i oštrih riječi između bivšeg i novog premijera, a bivši ministar finansija

Aleksandar Damjanović je prošle sedmice istakao zadovoljstvo stanjem javnih finansija, predajući dužnost svom nasljedniku Novici Vukoviću.

Stanje u trezoru
Kasalica je, komentarišući strukturu i stanje u državnoj kasi, saopštila da je 100 miliona eura, koji su unutar javnog duga još na raspolaganju timu izvršne vlasti za ispunjavanje obaveza, dok su ostala sredstva u trezoru iz redovnog punjenja i pražnjenja budžeta.

– Posljedica nesmetanog punjenja budžeta stiže iz odgovornog odnosa poreskih obveznika shodno principu dobrovoljne obaveznosti prijave, obračuna i plaćanja poreza, iako Uprava prihoda i carina (UPC) poreski segment decenijama ovo zove ,,super naplata“, mada niti postoje kapaciteti niti se UPC bavi naplatom osim na nivou provjere baze podataka, koje pune poreski obveznici – rekla je Kasalica.

Prema njenim riječima, narednih 100 dana smo građanski odgovorni da pružimo podršku novom timu izvršne vlasti, iako ,,nijesu zaslužili zbog ignorancije predstavljanja ekspozea u uzvišenom domu građana/nki, Skupštini Crne Gore“.

– Stanje na državnom računu gotovine, kojom raspolaže ministar finansija, nije pred isparenjem. Takva nesmotrena izjava premijera se mora kontrolisati od strane ministra finansija, ako je nestranačka ličnost unutar Vlade. Zbog dva razloga: prvo, novac poreskih obveznika ne smije biti predmet nadgornjavajućeg sukoba, koji gospodin Spajić i gospodin Damjanović vode odavno u javnom diskursu. Hajde da malo muške sujete odrastu kad su u pitanju novci, gotovinski tokovi javnog novca i ozbiljnost i preciznost novčanih transakcija – navela je Kasalica.

Ona je saopštila da kao i u decembru 2020. tako i ovog puta ,,premijer, a onomad ministar finansija i socijalnog staranja“ Spajić govori o trenutnom stanju, koje se, kako kaže Kasalica, sigurno već promijenilo nabolje jer su pretposljednji dan puštene zarade za oktobar ukupnom broju zaposlenih, a što mjesečno vuče preko 53 miliona eura, kao i što su vjerovatno plaćene dospjele obaveze za usluge i materijal i sl.

Ona je podsjetila i da se prihodne prijave knjiže nakon sprovedenih kontrola.

– Ili, još eksplicitnije: kao što nije tačno da je prošle godine u maju ministar Damjanović zatekao loše stanje na računima već sasvim suprotno (preko 350 miliona eura), ali ne zbog genijalnosti rada 42. Vlade, već zaliha koje su ostale iz obveznice iz 2020. tako sada nije tačno da gdin Spajić sad treba iz prašine da pravi zlato, odnosno da je ,,sirak tužni bez iđe ikoga“ – kazala je Kasalica.

Ekonomsko državljanstvo
Spajić je prošle sedmice komentarišući stanje u trezoru izjavio da su neka sredstva nenamjenski trošena, navodeći da ne zna kako su se trošila sredstva od ekonomskog državljanstva. On je poručio da će Vlada morati sve to da ispita, jer, kako je kazao, novac od ekonomskog državljanstva ne može da se troši u tekuću potrošnju već isključivo za opštine na sjeveru, ili nerazvijene opštine, gdje se investira u kapitalne projekte.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …