I drugi bi tražili besplatne komunalije kao “Porto Montenegro”

U Agenciji za zaštitu konkurencije Crne Gore (AZZK) danas će biti nastavljena usmena rasprava u procesu ocjenjivanja zakonitosti višemilionske državne pomoći koju je Opština Tivat 2018. godine pružila kompaniji “Adriatic Marinas” koja upravlja turističko-nautičkim naseljem “Porto Montenegro”.

Zastupnik Opštine Tivat beogradski advokat Predrag Savić, kazao je “Vijestima” da je ovaj postupak višestruko bitan za Opštinu i Crnu Goru. Opština, kako je naveo, može da bude tužena od drugih investotora koji su dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na “Adriatic Marinas”, a postupak je i od izuzetno važnosti i za procjenu usklađenosti Crne Gore sa pravilima EU.

AZZK više od četiri godine vodi ispitni postupak utvrđivanja moguće neusklađenosti državne pomoći dodijeljenje “Adriatic Marinasu” sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Iako se državna pomoć u vidu oslobađanja te kompanije od obaveze plaćanja 5,6 miliona eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta desila u avgustu 2018, AZZK se međutim, nikada po službenoj dužnosti nije pozabavio ovim slučajem i ispitivanjem njegove legalnosti. Savjet AZZK taj postupak formalno je pokrenuo tek 21. oktobra 2019, nakon što mu se mjesec ranije, traženjem objašnjenja o ovom kontroverznom poslu, obratila sama Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Inače, riječ je o već čuvenom i do sada u Crnoj Gori nezabilježenom postupku opraštanja duga za naknadu za komunalije “Adriatic Marinasu”, a koju je prije više od pet godina donijela bivša DPS-SD-HGI vlast Tivta.

Saglasnost na potpisivanje ugovora sa “Adriatic Marinasom”, krajem 2017. dalo je 17 odbornika DPS-a u bivšem sazivu SO Tivat, ali je tadašnja gradonačelnica dr Snežana Matijević pola godine odbijala da potpiše taj aranžman sumnjajući u njegovu legalnost. Pod pritiskom svoje partije – DPS-a i njenih čelnika, predsjednika države Mila Đukanovića i tadašnjeg premijera Duška Markovića koji su javno više puta tražili da se aranžman sa Portom što prije potpiše i ta kompanija časti sa 5,6 miliona eura novca građana Tivta, Matijevićeva je u ljeto 2018. podnijela ostavku. Njen nasljednik u fotelji gradonačelnika Tivta Siniša Kusovac (DPS) je nedugo potom, stavio svoj potpis na kontroverzni aranžman i time gradu pričinio višemilionsku finansijsku štetu.

Uprkos zgražavanju većeg dijela crnogorske javnosti u vezi sa ovim poslom – prvog takve vrste gdje je jedan investitor u Crnoj Gori na osnovama koje ne postoje ni u jednom crnogorskom zakonu (površina objekata “Arsenala” prije 1945. godine, troškovi rušenja objekata, troškovi ekološke sanacije lokacije), oslobođen plaćanja ove dadžbine, Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem nikada nije problematizovalo ovaj slučaj.

Međutim, aktuelni gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (Narod pobjeđuje) i pravni zastupnik Opštine Tivat, advokat Predrag Savić, u petak su SDT-u koji sada vodi Vladimir Novović, podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Opštine Kusovca zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je lokalnoj upravi Tivta nanesena finansijska šteta od 5,6 miliona eura. U prijavi se ističe da Kusovac odlukom tivatskog parlamenta iz decembra 2017. nije bio ovlašćen da potpiše ugovor o opraštanju komunalija sa Porto Montenegrom, ali da je on to, ipak, učinio i naglašava da njegove inkriminisane radnje treba cijeniti u odnosu na ono što je propisano u više crnogorskih zakona i odluka SO Tivat, ali i “na osnovu opšteprihvaćenih pravnih standarda i pravila Evropske unije utvrđenih u Ugovoru o funkcionisanju EU, Saopštenja Evropske komisije za regionalnu državnu pomoć C(2021)2594 i sudske prakse koja je ustanovljena u slučajevima ocjene nezakonitostri i neusklađenosti državne pomoći”.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …