WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Amerikanci upozorili Iran i Hezbolah da će se uključiti u rat ako napadnu Izrael

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken tokom posjete Bliskom istoku preko regionalnih partnera je poslao poruku Iranu i Hezbolahu da su SAD spremne vojno intervenisati ako pokrenu rat protiv Izraela.

Kako prenosi New York Times cilj posjete bio je spriječiti širenje rata izvan Pojasa Gaze i odvračanje Irana i Hezbolaha od ulaska u sukob sa Izraelom.

Američki sekretar prije dva dana je posjetio Bagdad, dajući podršku iračkom premijeru Mohammedu Shia Al-Sudaniju i poslavši poruku Iranu o posvećenosti Amerike sigurnosti američkog osoblja.

Blinken je također posjetio okupiranu Zapadnu obalu i sastao se sa predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom. Blinken i Abas razgovarali su o naporima da se uspostavi mir na Zapadnoj obali, gdje su napadi izraelske vojske i smrtonosni napadi naoružanih izraelskih doseljenika porasli od napada 7. oktobra.

Tokom posjete izraelskim zvaničnicima Blinken je privatno predložio način kako da se smanji broj civilnih žrtava. On je tražio od Izraela da koristi manje bombe.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Tačka na priču o pet miliona štete

Nekadašnji gradonačelnici Budve, Dragan Krapović i Marko Carević, i bivši načelnik opštinske Službe za naplatu …