U školama ima direktora koji narušavaju ugled profesije

Zaposleni u prosvjeti očekuju od nove ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić-Stojanović da riješi sijaset slojevitih problema. Neophodno je da se hitno pokrene reforma obrazovanja, da se uđe u proces depolitizuje obrazovnih ustanova, što nijedan ministar/ka do sada nije iskreno sprovodio, ali i provjeri rad i izbor aktuelnih direktora/ica…

Na to su, pored ostalog, ukazali predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović i član Upravnog odbora udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore profesor Petar Špadijer.

Božović kaže da očekuju da nastave partnersku saradnju sa novom ministarkom. Kaže da su obećavajuće najave premijera Milojka Spajića da će se više fokusirati na prosvjetu, te da će povratiti ugled nastavnika, da će graditi škole, vrtiće…

Optimistički očekujemo da to ne bude mrtvo slovo na papiru. Dvije godine sam predsjednik Sindikata i ovo je treći ministar prosvjete. To je nezgodno za obrazovni sistem, jer se ne može reforma napraviti za godinu, godinu i po. Novoj ministarki će trebati vremena da sagleda sistem i mnoge probleme koje imamo, a koje treba riješiti – kaže Božović.

Profesor Špadijer navodi da kao i pri svim dosadašnjim izborima vlade, odnosno izboru čelnika i tima Ministarstva prosvjete, gaje nadu da će taj visoki vladin činovnik i tim koji je oko sebe okupio svim srcem i svojim profesionalnim i ličnim kapacitetima raditi na poboljšanju cjelokupnog obrazovnog sistema Crne Gore. Njihove nade su, do sada, ističe on, uglavnom bile iznevjerene.

Puno je problema u ovom sektoru. Neku su „hronični“ i traju decenijama, neki novi isplivavaju sa svakom novom vladom. Ono što je konstantno je osjećaj nebrige i zapostavljenosti kod nas iz učionice. Imamo jak utisak da su odavno polupani lončići i da se razmišlja na način da su nastavnici tu zbog Ministarstva, a ne obratno – istakao je Špadijer.

Sporni direktori
Smatra da, između ostalog, obavezan uslov rada novog ministarstva mora da bude jasna i odlučna depolitizacija, o kojoj toliko slušamo a

koju svako ministarstvo vrlo neiskreno sprovodi. Ističe da je ujedno veoma važno provjeriti i rad i izbor aktuelnih direktora.

Nesumnjivo je da među njima postoji veliki broj ozbiljnih, vrijednih, darovitih profesionalaca, ali (a kako smo svjedoci u svakodnevnoj komunikaciji sa gotovo 6.000 prosvjetnih radnika u okviru Grupe Prosvjetni radnici Crne Gore) i nedopustiv broj profesionalaca krajnje sumnjivih kompetencija i ličnih kapaciteta koji svojim lošim radom, neopravdanom autoritativnošću, nedostatkom vizije, kaljaju ugled ove profesije, te opstruiraju rad svojih škola i prouzrokuju nepovjerenje građanstva u čitav sistem – istakao je Špadijer.

Ono što je, kako navodi, čini im se, najbitnije, da pod hitno treba pokrenuti reformu školstva, ali ovog puta na zdravim, realnim osnovama, uz jasnu viziju i korektno sagledavanje mogućnosti, uz najtješnju saradnju sa provjerenim praktičarima, a bez trunke taktiziranja bilo kakve vrste.

Što hitnije donijeti zakon o školstvu kojim bi se konačno razjasnile sve „korisne nejasnoće“ koje su u prethodnom periodu nanijele veliku štetu prosvjetnim radnicima. Ispitati i kazniti sva nepočinstva u ovom sektoru – od lažnih diploma, neregularnih zaposlenja, raznih samovolja do sumnjivih fondova, netransparentnih raspodjela sredstava – rekao je Špadijer.

Navodi da je prioritet, takođe, da se riješi pitanje infrastrukture, jer je veliki broj prenatrpanih škola i onih koje su odavno prispjele za detaljnu adaptaciju. Dodaje i da se godinama neriješeni problemi fiskulturnih sala prelivaju iz prethodnih u sljedeća ministarstva.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …