MANS: Finansijske istrage najslabija karika u borbi protiv korupcije

Finansijske istrage najslabija su karika u kompletnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, smatra Dejan Milovac iz MANS-a. Jedan od glavnih prioriteta 44. Vlade je, navodi se u ekspozeu Milojka Spajića, borba protiv organizovanog kriminala. Sa tim ciljem osim reforme krivičnog zakonodavstva najavljeno je i formiranje novih tijela.

U ekspozeu se najavljuje formiranje specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina. Osim toga i transformacija Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije u nezavisnu specijalnu policijsku agenciju. Taj plan predstavlja realnu potrebu Crne Gore smatra direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

„Imajući u vidu sve što smo vidjeli u nekoliko prethodnih godina i činjenicu da je sami vrh policijske organizacije bio povezan sa organizovanim kriminalom, trebaju nam ljudi i institucije koji su oslobođeni te vrste uticaja“, saopštio je Milovac za Radio Crne Gore.

Takva potreba, navodi Milovac, nije samo percepcija domaće javnosti već bi, kako objašnjava, djelovanje na taj način trebalo, u teoriji, da obezbijedi rezultate koji bi Crnu Goru pokrenuli kada su u pitanju EU integracije.

„Naročito onaj dio koji se odnosi na poglavlja 23 i 24, gdje se od Crne Gore više ne očekuje samo usaglašavanje zakonskog okvira, već konkretni i održivi rezultati“, dodaje Milovac.

Sa druge strane, članica Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, formiranog za vrijeme 43. Vlade, i aktivistkinja Bojana Jokić smatra da se osnivanjem specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina ne šalje dobra poruka Evropskoj uniji, kada je u pitanju buduća reforma pravosudnog sistema.

„Ako mi već nemamo povjerenja u insistucije koje obavljaju posao suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije, a to je Viši sud, koji je specijalizovan za tu oblast, onda mi šaljemo pogrešnu sliku Evropskoj uniji“, navodi Jokić.

Šalje se, kako smatra, poruka da ta borba do sada nije ni bila borba.

„Sa druge strane nejasno mi je kako Vlada misli da stvara novu sudsku granu kada je to u nadležnosti suda, jer je to nezavisna grana vlasti. Vlada bi to mogla samo da predloži, ali ne i da tvori“, objašnjava Jokić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …