Dolazak stranaca uvećao uvoz hrane za petinu

Preliminarni podaci Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u prvih devet mjeseci pokazuju da smo na uvoz hrane potrošili 560,27 miliona eura, što je 20,3 odsto više nego lani u istom periodu. Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da je rast uvoza hrane za jednu petinu prozvod uticaja dva faktora, i to dominantno rasta broja stanovnika zbog dolaska i boravka stranaca i u manjem dijelu uticaja inflacije.

Nerezidenti

Povećana je tražnja zbog nekih otprilike 100.000 nerezidenata u Crnoj Gori i u manjem dijelu uticaja inflacije. S obzirom da uvozne cijene nijesu toliko rasle koliko domaće, prednost dajem rastu tražnje i količini potrebne hrane da bi se prehranilo novih 100 hiljada stanovnika, što je otprilike između oko jedne petine stanovnika koji žive u Crnoj Gori, to je jedan novi grad u Crnoj Gori, to diže tražnju i zbog toga je veći uvoz – kazao je Drecun Pobjedi.

U prva tri kvartala na uvoz mesa smo potrošili 124,1 milion, povrća i voća 86,36 miliona, a žitarica i proizvoda od žitarica 78,11 miliona eura.

Sa druge strane u prvih devet mjeseci izvoz hrane iznosio je 31,76 miliona eura, što je 8,7 odsto više nego lani. U izvozu dominiraju meso i prerađevine sa 19,98 miliona eura i veći je 12,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je izvoz voća i povrća u prvih devet mjeseci bio vrijedan 6,46 miliona eura i smanjen je za 11,8 odsto.

Zabrinjava slab porast izvoza hrane. Smatram da je na porast izvoza hrane uticala inflacija, jer sigurno nije u realnom iskazu izvoz hrane porastao u tom procentu – rekao je Drecun.

On smatra da treba uraditi reformu strategije ekonomskog razvoja Crne Gore, u prvom redu zbog supstitucije uvoza što bi, kako kaže, mogla ubrzo da da rezultate, s obzirom da bi narednih godina vrijednost uvezene hrane na godišnjem nivou mogla dostići milijardu eura.

Ukoliko bi se određeni procenat uvoza supstituisao, to bi bio značajan podsticaj za crnogorsku privredu. Imamo potencijale i očekujem od nove vlade da se više posveti realnom sektoru – izjavio je Drecun i dodao da u prvom redu treba posvetiti pažnju poljoprivredi, koja može da bude nosilac razvoja i može da otvori nova radna mjesta i smanji spoljnotrgovinski deficit kroz supstituciju uvoza.

Poljoprivreda

Uz adekvatnu strategiju razvoja poljoprivrede, za jedan čisti mandat vlade mogli bismo za milijardu i po do dvije povećati BDP u apsolutnom iznosu – tvrdi Drecun i predlaže agrobudžet za narednu godinu 250 do 300 miliona eura.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …