Ćehotina najbogatija rijeka ribom u Crnoj Gori

Najnovija istraživanja pokazuju da je rijeka Ćehotina najbogatija rijeka u Crnoj Gori sa ribljim fondom. Naime, kako je u izjavi za “Dan” kazao Danilo Mrdak profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici, istraživanja su pokazala da se riblji fond, nakon velikog pomora ribe 2019. godine, dobro oporavlja, da je Otilovićko jezero izuzetno bogato ribom, kao i da sve pokazuje da je rijeka Ćehotina najbogatija sa ribom u Crnoj Gori.

On podvlači da je za obnovu ribljeg fonda najzaslužnija visoka svijest ribolovaca o potrebi očuvanja ribljeg fonda i da takva situacija nije u drugim djelovima Crne Gore.

Nakon velikog pomora ribe 2019. godine ispod ušća rijeke Vezišnice u rijeku Ćehotinu, riblji fond se jako dobro oporavio. U tom djelu rijeke postoji dosta riblje mlađi, postoji dosta velikih komada i sve to govori da je došlo do obnove ribljeg fonda – naglašava Mrdak i ističe da još uvijek nema velikih komada, kao što je bio slučaj prije pomora ribe.

Visoka svijest o potrebi čuvanja i zaštiti ribljeg fonda pljevaljskih ribolovaca dovelo je do obnove ribljeg fonda. Na Ćehotini se ne lovi riba na zabranjene načine i nema masovnog uništenja ribe. Ribolovci paze kako love i u većini slučajeva pridržavaju se važećih pravila. Sve je to uticalo da je danas Ćehotoina i pored brojnih problema u prošlosti najbogatija rijeka ribom u čitavoj Crnoj Gori – kazao je Mrdak i dodao da je bitno što je se vrši redovno poribljavanje i što je i ribočuvarska zaštita na visokom nivou.

Najkritičnija situacija ispod ušća Mjedeničkog potoka do sela Tatarovina

Danilo Mrdak napominje da je najkritičnija situacija ispod ušća Mjedeničkog potoka u Ćehotinu, odnosno do sela Tatarovine.

Ne mogu da kažem da je za to kriv Rudnik olova i cinka “Gradir Montenegro” i otpadne vode koje dolaze Mjedeničkim potokom, ali neki razlozi postoje – kaže Mrdak i ističe da u ovom djelu Ćehotine ne postoji deset odsto ribljeg fonda.

Vaso Knežević za lošu situaciju u ovom djelu rijeke direktno prstom upire u Rudnik olova i cinka.

Moram naglasiti i da je mnogo lošije stanje sa ribljim fondom ispod ušća Mjedničkog potoka, što je dokazano kroz CETI analize i negativan uticaj Mjedničkog potoka koji dolazi sa područja Rudnika “Gradir Montenegro” u Šulima – kaže Knežević.

Za ekologa Vasa Kneževića, pored dobre zaštite i visoke svijesti ribolovaca, jako je bitno to što rijeka Ćehotin, kako je rekao, opstaje.

I pored svih zagađivača i čestih pomora ribe Ćehotina opstaje, najviše zahvaljujući sopstvenoj sposobnosti samoprečišćavanja i svojim pritokama u kojima riba iz Ćehotine izlazi da se mrijesti. Pritoke čuvaju riblji fond, a čuvaju i ribočuvari, za čiji rad odgovorno tvrdim da je najbolji u Crnoj Gori, iako je velika teritorija ribolovnih voda u opštini Pljevlja – kaže Knežević i dodaje da je rezultat dobrog stanja ribljeg fonda i uvođenje adekvatnih mjera na ribolovnim vodama, kao što su ribolovni zabrani, mušičarski reviri po sistemu uhvati i pusti, a u poslednje tri godine i poribljavanje sa autohtonom potočnom pastrmkom iz sopstvenog mrestilišta na rijeci Breznici.

DAN

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …