Startap Fluorish: Pioniri razvoja EQ u Crnoj Gori


Delegacija Privredne komore Crne Gore, na čelu sa predsjednicom dr Ninom Drakić, bila je 2. novembra u posjeti startapu Fluorish, laureatu godišnje Nagrade ove asocijacije za inovativnost.
Tokom razgovora sa osnivačicama Fluorisha, Jasnom Pejović i Valentinom Radulović, predsjednica Drakić, potpredsjednik Nikola Vujović i sekretarka Odbora udruženja ICT Nada Rakočević bliže su se upoznali sa inovativnim rješenjima ovog startapa.
Naime, ova firma je kreirala istoimenu aplikaciju koja doprinosi razvijanju emocionalne inteligencije (EQ) korisnika. Riječ je o personalizovanom, pristupačnom, jednostavnom i podsticajnom rješenju koje mogu koristiti pojedinci i preduzeća, te tako unaprijediti svoje poslovanje. Među korisnicima aplikacije Fluorish su Crnogorski Telekom, Esrte Bank, UNDP, Univerzitet u Denveru…

Drago mi je što i ova nagrada ide u ruke žena koje Privredna komora želi da afirmiše i promoviše, te što će ovo priznanje biti dodatni podsticaj za vaše poslovanje – kazala je predsjednica Drakić i dodala da bi snaženjem emocionalne inteligencije trebalo svi da se pozabave.
Jasna Pejović je istakla znaćaj Nagrade Privredne komore.

Nagrada PKCG je za nas važna referenca koja otvara vrata klijenata – rekla je Pejović.
Prema njenim riječima, emocionalna inteligencija predstavlja temelj uspjeha, kako pojedinaca tako i kompanija. U emocionalnu inteligenciju spadaju kompetencije kao što su: samopouzdanje, upravljanje stresom, kreativnost, prilagodljivost, empatija, komunikacija, liderstvo, rješavanje konflikata. Riječ je o tzv. mekim vještinama koje se sve više traže u odnosu na tehničke.

Ove godine smo realizovali istraživanje koje pokazuje da je 87 odsto od preko 700 anketiranih korisnika Fluorisha imalo značajno povećanje emocionalne inteligencije koristeći našu aplikaciju samo dva puta sedmično tokom tri mjeseca. Ovo naučno istraživanje, kao i činjenica da je UNDP svrstao Fluorish u svoj katalog preporučenih rješenja, mnogo nam pomaže u brendingu – kazala je ona.
Razvili su i aplikaciju za individualno korišćenje, a uskoro pokreću kampanju koja će biti usmjerena na tržišta regiona, sjeverne Evrope i Amerike.

Nadamo se i da ćemo kampanjom postići veliki uspjeh, ali i osvjetliti put drugim startapovima u Crnoj Gori da mogu da komercijalizuju rješenja do ovog nivoa – rekla je Pejović.
Valentina Radulović kaže da je Fluorish mali, ali da želi da bude uzor i pospješi startap kulturu u Crnoj Gori.

Bilo bi dobro da u Privrednoj komori postoji segment koji će dodatno “bustovati” inovativne koncepte, jer je vaša asocijacija vrlo važna sprega u tom lancu – rekla je Radulović.
Predstavnici Komore ističu veliku važnost buđenja potrebe kod naših privrednika da osvajaju druga tržišta i smatraju da u tom djelu ICT zajednica i proizvodi poput Fluorisha mogu biti uspješni.
Tokom razgovorima o izazovima u poslovanju, predstavnice Fluorisha su istakle nemogućnost da aplikaciju plasiraju preko glavnih platformi Playstore i App Store te izostanak podrške servisa poput Pay Pal ili Stripe. Takođe, smatraju da je potrebno jačati imidž Crne Gore u međunarodnoj poslovnoj zajednici što bi našim kompanijama otvorilo brojne prilike za biznis.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …