Osnivač berze kriptovalutama proglašen krivim za prevaru, prijeti mu višedecenijska kazna

Sam Bankman-Fried, koji je nekada vodio jednu od najvećih svjetskih berzi kriptovaluta, proglašen je krivim za prevaru i pranje novca na kraju jednomjesečnog suđenja u New Yorku.

Sudsko vijeće je svoju presudu izrekla nakon samo četiri sata vijećanja. Podsjetit ćemo, Bankman-Fried je uhapšen prošle godine nakon što je njegova firma FTX bankrotirala.

Sada mu prijeti višedecenijska kazna zatvora, a kazna će mu biti izrečena 28. marta 2024. godine.

“Sam Bankman-Fried počinio je jednu od najvećih finansijskih prijevara u američkoj povijesti – shemu vrijednu više milijardi dolara osmišljenu da ga učini kraljem kriptovaluta”, rekao je američki odvjetnik Damian Williams u izjavi nakon presude.

Tužitelji su optužili Bankman-Frieda da je lagao investitore i zajmodavce i da je ukrao milijarde dolara iz mjenjačnice kriptovaluta FTX, što je pomoglo da se ubrza njen kolaps. Optužili su ga za sedam tačaka za prevaru i pranje novca.

On se izjasnio da nije kriv po svim optužbama, tvrdeći da je, iako je napravio greške, djelovao u dobroj namjeri.

Nakon presude Bankman-Friedov advokat Mark Cohen je rekao kako poštuje odluku sudskog vijeća, ali je veoma razočaran rezultatom.

“Gospodin Bankman-Fried ostaje pri svojoj nevinosti i nastavit će se energično boriti protiv optužbi protiv njega”, dodao je.

Glasnogovornik Bankman-Frieda nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentar o tome da li planira uložiti žalbu na presudu.

Troje Bankman-Friedovih bivših bliskih prijatelja i kolega, uključujući njegovu bivšu djevojku Caroline Ellison, priznali su krivicu i pristali svjedočiti protiv njega u nadi da će sebi smanjiti kaznu.

Njima će kazne biti izrečene naknadno.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …