U UN-u 187 država podržalo skidanje sankcija Kubi, samo Izrael i SAD glasali protiv

Generalna skupština UN-a u četvrtak je sa velikom razlikom glasala protiv ekonomskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država protiv Kube, koji je prvi put uveden 1960. godine.

Ukupno 187 država glasalo je za rezoluciju koja se iznosi svake godine protiv embarga, a samo su SAD i Izrael glasali protiv, dok je Ukrajina bila suzdržana.

Puni naziv rezolucije je “neophodnost okončanja ekonomskog, trgovačkog i finansijskog embarga koji su Sjedinjene Američke Države nametnule protiv Kube”.

Skupština je izrazila zabrinutost da je uprkos svojim rezolucijama iz 1992. godine, ekonomski, komercijalni i finansijski embargo protiv Kube i dalje na snazi. UN smatra da su štetni efekti takvih mjera za kubanski narod i kubanske državljane koji žive u drugim zemljama.

Generalna skupština je ponovila svoj poziv svim državama da se uzdrže od proglašavanja i primjene takvih restriktivnih zakona i mjera, u skladu sa svojim obavezama prema Povelji UN-a i međunarodnom pravu.

KLIX

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …