Specijalna tužiteljka osuđena na sedam mjeseci zatvora

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović danas je u podgoričkom Višem sudu osuđena na sedam mjeseci zatvorske kazne jer je zloupotrijebila službeni položaj kada je primjenila institut odloženog krivičnog gonjenja za utaju poreza prema šest fizičkih lica i protiv njoh obustavila krivični postupak.

Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović.

Mitrović jeu završnim riječima ustvrdila da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima, uvjerenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv šest osoba.

Ona je ukazala da presuda protiv nje može biti samo oslobađajuća jer zakon daje vjeru svakom pojedincu da je sloboda neprocjenjiva.

“Ne samo ona u fizičkom smislu nego sloboda koja čini bit čovjeka, njegovu sposobnost i mogućnost da donosi odluke bez prinude spolja, po svojoj savjesti, dobro, pravedno, dopušteno i zakonito i bez straha da će mjera njegovog postupanja biti odmazda zbog nečijih interesa koji su svoje izvršioce pronašli u institucijama i pojedincima”, kazala je Mitrović.

Sa druge strane, tužilac Miloš Šoškić ustvrdio je da je Mitrović sa namjerom iskoristila položaj i primijenila institute odloženog gonjenja iako je znala da nijesu ispunjeni zakonski uslovi prema šest fizičkih lica a rješenjem o odbacivanju krivične prijave pribavila im imovinsku korist u vidu nevođenja krivičnog postupka.

Specijalno tužilaštvo je 19. maja podiglo optužnicu protiv Mitrović jer je, protivpravnim iskorišćavanjem položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević tako što je od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora.

Advokat Zoran Piperović je u završnim riječima predložio sudu da oslobodi od optužbi tužiteljku Lidiju Mitrović.

ANALITIKA

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …