Ukinuta presuda od 120 godina zatvora optuženima za ubistvo policajca Lekovića

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu kojom su albanski državljani, braća Luan i Lulzim Hasanaj i njihova majka Nure u podgoričkom Višem sudu osuđeni na ukupno 120 godina zatvora zbog ubistva policajca Milutina Lekovića. To je potvrđeno za portal Dan od više izvora.

Službenik policije Milutni Leković ubije je 15. decembra 2019. godine u Herceg Novom, dok je bio na dužnosti.

Viši sud je Hasanajima 24. marta ove godine izrekao presudu od po 40 godina robije za teško ubistvo Lekovića i po pet godina zatvora za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Luan Hasanaj, koji je osuđen direktni izvršilac ubistva, odlukom Višeg suda osuđen je i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na tri godine zatvora.

Nakon što je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, Viši sud je početak ponovljenog suđenja zakazao za sedmi novembar.

Odlukom Apelacionog suda o ukidanju pomenute presude navedeno je da je presuda “zahvaćena bitnim povredama odredbi krivičnog postupka iz člana 386 stav 1 tač. 8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku”. Stav Apelacionog suda je da nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

Naime, nejasni su razlozi prvostepenog suda u odnosu na okolnosti pod kojima je došlo do ispaljenja projektila iz pištolja kojim su nanijete opisane povrede oštećenom sada pokokojnom Milutinu Lekoviću. Ovo iz razloga što prvostepeni sud na osnovu rezultata DNK analize uzoraka izuzetih sa predmetnog pištolja uz ekstremno jaku podršku hipotezi, utvrdjuje da je optuženi Hasanaj Ljuan glavni donor, a oštećeni Leković,uz jaku podršku sporedni donor i to biološkog materijala izuzetog sa obarača, na kojem dijelu pištolja je utvrđeno prisustvo biološkog materijala od minimum tri osobe. Pri čemu u presudi nijesu dati jasni razlozi da li odnosni DNK i sa obarača, kao što je to utvrdjeno i sa drugih djelova rebrastog dijela navlake i udarača predmetnog pištolja na kojima je utvrđeno prisustvo biološkog materijala od minimum dvije osobe, takodje može poticati od krvi oštećenog Lekovića, ovo posebno kod činjenice da niko od optuženih niti saslušanih svjedoka, posebno očevidac dogadjaja, svjedok oštećeni policajac Aleksandar Kilibarda, nije naveo da je oštećeni, sada pokojni Leković bio u bilo kakvom fizičkom kontaktu sa predmetnim pištoljem – navodi se između ostalog u obrazloženju odluke Apelacionog sud.

Daje se navodi da je izreka presude nerazumljiva, protivrječna razlozima presude, a u presudi nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

Bitna povreda krivičnog postupka, koju je drugostepeni sud utvrdio po službenoj dužnosti a povodom izjavljenih žalbi branilaca optuženih, sastoji se u tome što je sud optuženima za navedena krivična djela prethodno utvrdio pojedinačne kazne zatvora a potom ih osudio na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora u navedenom trajanju. Pri čemu u izreci presude nedostaje odredba člana 36 krivičnog Zakonika Crne Gore, koja u stavu 1 propisuje opšti minimum i maksimum kazne zatvora, dok je u stavu 2 definisan način izricanja ove kazne. Naime, kako označavanje odredaba Krivičnog zakonika koje se primjenjuju, ne znači samo naznačenje onih odredaba Krivičnog zakonika pod koje je podvedena inkriminisana radnja, već i ostalih odredaba koje su pri donošenju presude primjenjene, a koje takodje čine pravnu osnovicu presude, to je izostavljanjem odredbe člana 36 KZ CG, izreka presude nerazumljiva – smatra Apelacioni sud.

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja “CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života. Ubistvo se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta. Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

DAN

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …