Chinese flag in beijing tiananmen square

ALISA BOGDANOVIĆ PRVAKINJA SVIJETA NA TAKMIČENJU U POZNAVANJU KINESKOG JEZIKA ZA OSNOVCE

U kineskom gradu u Kinmingu održano je svjetsko takmičenju u poznavanju kineskog jezika za neizvorne govornike Kineski most (Chinese Bridge Competition 2023). Na takmičenju su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, a predstavnica naše zemlje ispred Instituta Konfucije na UCG, Alisa Bogdanović, pobjednica je ovog takmičenja u kategoriji učenika osnovnih škola.

Domaćin takmičenja je Kineski centar za strane jezike i saradnju kao i Ministarstvo obrazovanja Kine. Takmičenje Kineski most je privuklo oko 45.000 učenika osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali u preliminarnim takmičenjima organizovanim od strane Instituta Konfucije u svojim zemljama, a najbolji na nacionalnim takmičenjima dobili su priliku da učestvuju na svjetskom događaju. Tako se na finalnoj manifestaciji u Kini našlo 168 predstavnika iz 97 zemalja.

Završna faza takmičenja u poznavanju kineskog jezika održana je 30. oktobra 2023. Te večeri, najbolji među najboljima, izašli su na binu u narodnim nošnjama svoje zemlje i predstavili se u finalu kroz muzički performans pod nazivom „Mi smo komšije“.

Takmičenje se sastojalo iz tri dijela: lično predstavljanje, govor na zadatu temu i predstavljanje nekog talenta iz segmenta kineske kulture.

Naša Alisa je ovom prilikom dobila čak 3 priznanja. Osvojila je: Evropsku nagradu za najbolju učesnicu na takmičenju Kineski most za učenike osnovnih škola, titulu prvakinje svijeta u takmičenju iz kineskog jezika i kulture kao i priznanje za najbolje predstavljanje po izboru ostalih učesnika takmičenja.

Alisa  je počela da izučava kineski jezik 2018. godine na Institutu Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, gdje trenutno pohađa najviši HSK 6 nivo. Alisa je u Kini govorila o svojim osjećanjima i izazovima na putu učenja kineskog jezika. U okviru tzv. „talenat show-a“ predstavila se svojom kompozicijom pod nazivom „Pogodan oblak“ i istakla da bi prijateljstvo Kine i Crne Gore trebalo u budućnosti njegovati.

„Postepeno sam otkrivala ljepotu kineskog izgovora, ljepotu kineskog izražavanja, kao i kulturu koja ih čini posebnim. Put je dug, a ja ću tražiti svoj pravac“ zaključila je Alisa u nadi da će u budućnosti biti vjerni glasnik kinesko-crnogorskog prijateljstva.

Direktorica Instituta Konfucije na UCG, doc.dr Milena Lipovina-Božović istakla je da je ovo priznanje velika čast, ne samo za Alisu lično, već i za Institut Konfucije na UCG.  „Ovo je značajan doprinos promociji Crne Gore i promociji kineskog jezika i kulture u našoj zemlji. Takođe, ovo je još jedan dokaz da se trud i predanost u učenju jezika i razumevanju kulture nagrađuju, i mi na Institutu Konfucije smo izuzetno srećni što smo imali privilegiju da podržavamo Alisu na ovom putovanju ka međunarodnom uspjehu“.

Podsjećamo da su, na nacionalnom takmičenju Kineski most koje je Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore organizovao u maju 2023. godine uz podršku Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, odabrani najbolji učesnici koji su se kvalifikovali za svjetsko takmičenje u Kini. Za predstavnice Crne Gore odabrane su: Alisa Bogdanović (kategorija osnovaca) i Una Pajović (kategorija srednjoškolaca).

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …