Muke sa zamrznutom ruskom imovinom

Evropski zvaničnici idu ka jednoj od najtežih odluka o sankcijama Rusiji — određivanju sudbine ruskih rezervi zamrznutih prošle godine – piše TheBell.

Ovaj portal podsjeća da predsjednik Rusije Vladimir Putin voli da opisuje ta sredstva kao „ukradena“, dok Kijev zahtjeva da novac treba da bude prebačen kako bi se pomoglo obnovi Ukrajine. Malo je vjerovatno da će zapadne zemlje ikada otići tako daleko, piše u analizi thebell.io.

Rusija insistira da je imovina ukradena: „Jednim zamahom su strpali naše rezerve u džep“, požalio se Putin prošle godine u izjavi na tu temu.

Ukrajina se slaže sa Rusijom da Zapad gomila tuđi novac. Međutim, Kijev želi ove rezerve za sebe. Mnogi zapadni političari podržavaju tu ideju. Uprkos tome, piše thebell.io, EU i SAD još uvijek nisu spremne da uredno proglase da je ova imovina konfiskovana.

Problemi

Ponašanje zapadnih zemalja je u skladu sa istorijskom praksom. Imovina neprijateljske zemlje tradicionalno se zamrzava samo tokom trajanja oružanog sukoba — a zatim se vraća kada se bilateralni odnosi nastave, kaže se u analizi.

„Ideja o konfiskaciji ruske imovine je neprihvatljiva zapadnim liderima, šefovima njihovih centralnih banaka i finansijskim vlastima. To bi moglo da izazove radikalne zakonske promjene i izazove dramatičan odliv sredstava stranih investitora u zapadnim valutama. Ovo bi zauzvrat povećalo troškove zaduživanja za zemlje u razvoju u godinama koje dolaze. To bi takođe donijelo velike promjene u pravilima o bankarskoj povjerljivosti. Da bi zamrznula sredstva, banka koja ih drži ne mora da daje nikakve detalje nadležnima. Ali u slučaju prenosa, ugrožena je i povjerljivost i nepovrjedivost imovine. Ovo bi moglo biti moguće ako je podržano sudskom presudom. Ali trenutno ne postoji takva presuda“, jasno piše u analizi.

Porez na prihod

„Čak ni američki senatori Džim Riš (Republikanac) i Šeldon Vajthaus (Demokrata), koji su u julu izradili zakon za prenos zamrznute ruske imovine u Ukrajinu, ne predlažu potpunu rekviziciju. Umjesto toga, njihov predlog je da imovina ostane zamrznuta sve dok sama Rusija ne pristane da ih koristi za finansiranje obnove Ukrajine. Dakle, iako zakon pretpostavlja da će se imovina prenijeti, to će se dogoditi samo uz saglasnost Rusije“, navodi se u analizi.

Kompromisno rješenje o kome se trenutno raspravlja u EU ne cilja na samu imovinu, već na prihod koji ostvaruju. Međutim, po zakonu i ovaj prihod pripada vlasniku, što je novi problem.

Zamrznuta imovina i u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore prije godinu i po uvela je sankcije Rusiji, ali i zamrznula imovinu za više desetina ruskih državljana.

Podsjećamo, nekadašnji Demokratski front i vlasnik i urednik portala Biznis CG Predrag Zečević, podnijeli su dvije odvojene inicijative, kojim se traži ocjena ustavnosti Vladine odluke, ali do danas Ustavni sud nije raspravljao o ovim inicijativama.

U međuvremenu je Vlada Crne Gore donijela odluku 5. septembra na osnovu koje je, pod određenim uslovima, moguće osloboditi zbog sankcija zamrznutu imovinu stranim državljanima.

Pravni stručnjaci su upozorili Vladu da može biti u problemu zbog odluke o zamrzavanju imovine Rusima, te da se može suočiti sa tužbama i milionskim zahtjevima za odštetu.

DAN

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …