Pošta bi povećanjem cijena do novca za povišicu

Za povećanje zarada u Pošti za oko 20 odsto, za koje su se radnici izborili početkom oktobra, biće potrebno na godišnjem nivou oko dva miliona, dok je ta državna firma lani imala profit od svega 47 hiljada eura.

Uprava Pošte, kako je saopšteno “Vijestima”, naveći dio ovog novca planira da obezbijedi povećavanjem cijena takozvanih univerzalnih poštanskih usluga, za njihovo poskupljenje je već predala zahtjev Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), koja kao regulator mora da odobri promjene cijena. Iz EKIP-a su “Vijestima” kazali da su dobili ovaj zahtjev, ali da još razmatraju odluku.

Cijene univerzalnog poštanskog servisa nisu mijenjane od 2012. godine od kada i traju sporovi između Pošte i EKIP-a. Univerzalne poštanske usluge obuhvataju slanje pismonosnih pošiljaka mase do dva kilograma, paketa do 10 kilograma, preporučenih i vrijednosnih poštanskih pošiljki, sudskih pisama i pisama u upravnom postupku i paketa do 20 kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Zahtjev predali kada je štrajk počeo
Pošta je 6. oktobra ove godine, tri dana nakon što je počeo štrajk u toj kompaniji i kada je već imala preliminarne podatke o devetomjesečnom poslovanju, predala zahtjev EKIP-u za povećanje cijena.

“Postupak analize predloženih cijena univerzalne poštanske usluge je u toku i Agencija će, na osnovu rezultata sprovedene analize, donijeti odgovarajuću odluku u Zakonom propisanom roku”, naveli su iz EKIP-a.

Povećanje cijena ovih usluga, u zavisnosti od prihvaćene metodologije, može ići na teret građana odnosno pošiljaoca, fonda za univerzalni servis koji ima EKIP za ove potrebe i državnog budžeta koji je garant za ovu vrstu usluga.

Iz uprave Pošte su tokom štrajka zaposlenih saopštili da će odluku o mogućem povećanju zarada dobiti kada završe devetomjesečni finansijski izvještaj, to se i desilo kada su 9. oktobra dali ponudu štrajkačima za povećanje koeficijenata koje bi vodilo povećanju zarada za oko 20 odsto.

Na pitanje “Vijesti” da saopšte koje je rezultate pokazao ovaj izvještaj za devet mjeseci, iz kompanije su odgovorili da podatke ne mogu javno iznositi dok ga ne usvoji odbora direktora, a da će nakon toga biti javno dostupan.

“Upravo je, kao što smo nekoliko puta i naglasili, finalizacija devetomjesečnog izvještaja bila uslov za razgovor o povećanju zarada zaposlenima. Ovo iz razloga da bi bilo moguće procijeniti koliko povećanje zarada zaposlenima je realno, odnosno do koje mjere je moguće povećati rashode po osnovu zarada a da funkcionisanje i razvoj kompanije ne bude doveden u pitanje”, naveli su iz Pošte.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …