Partijski podobni stižu do funkcije

Crna Gora je daleko od država u kojima se naglašava važnost državnih službenika kao kičme svakog organa, a koji bi trebalo da budu na pozicijama nezavisno od toga kako se mijenja politički postavljeni najviši kadar.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući to što u Crnoj Gori nije praksa kao u demokratskim državama, da dolaskom novog ministra, ključni službenici u resorima ostaju isti. Dolaskom u Vladu, ministri dovode i svoje nove savjetnike, često mijenjaju direktore direktorata…

Kada je riječ o kvalifikacijama koje bi trebalo da imaju ministri, sagovornici ocjenjuju da bi svaki od njih, iako nije nužno, trebalo da ima određeno znanje i iskustvo u struci resora koji pokriva, da ima rukovodne sposobnosti i da je osoba od integriteta i kredibiliteta.

Programski direktor NVO Uzor Marko Pejović upozorava da, ako su kandidati za ministre osobe koje ne ispunjavaju te uslove, onda se njihovo djelovanje svodi na ispunjavanje partijske agende i u tom slučaju opšti interes apsolutno nije u fokusu njihovog rada.

“Dosadašnja praksa nam ukazuje da u tim slučajevima izostaju konkretni rezultati i da stagniramo na evropskom putu”, kazao je Pejović.
Direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović rekla je da ministar koji nema iskustvo u oblasti koju pokriva ne može kontrolisati resor kojim rukovodi na najbolji način.

“Takav ministar prvo nema dovoljno sopstvenih znanja, a drugo – takvom ministru se od partijski suprotstavljenih struja može dosta toga ‘podmetnuti’ na potpis, a da on ni ne zna šta potpisuje, jer je iz druge oblasti”.

Ona je naglasila da zato u ovome, ali i u partijskim interesima, treba tražiti razlog što se svaki ministar pokušava odmah okružiti makar sa nekoliko svojih prvih saradnika, u koje će imati potpuno povjerenje.

“Međutim, pitanje je i da li su i koliko i ti saradnici profesionalci ili su njihova znanja ograničena i bledunjava”.

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Nikola Mirković ocijenio je da, iako selektivno, sada jeste otvorena debata o kompetencijama određenih kandidata za novu vladu, ali da je činjenica da se o tome ni ranije nije pretjerano vodilo računa, “a posebno su posljednje tri godine stvorile jedno uvjerenje da svako može biti ministar svega”.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …