Počeo dvodnevni festival domaćih proizvoda ,,Jesenja korpa“

Drugu godinu zaredom, Ulcinj je kraj oktobra dočekao kao domaćin vikend manifestacije ,,Jesenja korpa“, koja je u maslinjaku u Valdanosu, okupila brojne izlagače i posebnim kulturno-zabavnim programom opravdala epitet jednog od najinteresantnijeg festivala na Jadranu koji promoviše domaće proizvode, kulturno nasljeđe i tradiciju.
Tokom svečanog otvaranja dvodnevnog događaja koji se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Ulcinj i lokalne turističke organizacije, predsjednik ulcinjske opštine Omer Barjaktari naglasio je da najjužniji grad na crnogorskom primorju osim turizma, ima i poljoprivrednu razvojnu komponentu.
,,Čast mi je i zadovoljstvo da po drugi put organizujemo manifestaciju simboličnog karaktera. Naša opština, zajedno sa Sekretarijatom za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju posebnu pažnju posvećuju poljoprivrednom razvoju. Srećan sam da radimo na povezivanju turizma i poljoprivrede. To je naša ,,zvijezda vodilja“. Mislim da je ovo ispravan put za razvoj. Ovo je jedan od pokazatelja da stvari idu na bolje u opštini Ulcinj“, izjavio je Barjaktari.
Osim što je svojim dolaskom želio da skrene pažnju na značaj festivala, premijer Crne Gore dr Dritan Abazović opisao je ovogodišnju manifestaciju kao ,,simbolično vraćanje života“ Valdanosu.
,,Valdanos je posebno mjesto u našoj kulturi i istoriji. Jako je lijepo vidjeti ovoliko djece i domaćih proizvođača na ovom mjestu. U kontekstu produženja postsezone, Ulcinj ovo zaslužuje kao važna adresa koja će u narednom periodu biti najvažnije turističko mjesto u Crnoj Gori. Grad mora da bude posvećen organizaciji ovakvih manifestacija. Neka korpa uvijek bude puna, kao što je svima srce. Što se Vlade tiče, puna podrška i u narednom periodu“, kazao je Abazović.
Da je interesovanje posjetilaca premašilo očekivanja organizatora, potvrdio je direktor Turističke organizacije Ulcinj (TO Ulcinj) Ćazim Hodžić.
,,Veoma smo zadovoljni. Imamo preko 50 izlagača. Ovo je fešta agruma, maslina, Interesantno je da ove godine, osim sajma, imamo aktivnosti za djecu. Tu su mali poniji, djeca mogu da nauče da jašu. Imamo izložu i naših slikara, Ulcinjana, Motivi su jesenji domaći proizvodi. Svake godine mijenjamo lokaciju. Naredne će se održati u Štoju“, saopštio je Hodžić.
Sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju, Zećarija Sulejmanović podsjetila je da im je cilj bio da podrže male proizvođače.
,,Oni su resurs autentičnih domaćih proizvoda. Čuvaju našu tradiciju i kulturu grada. Izlagači su pretežno iz Ulcinja, ali imamo goste iz Bara, Kotora, Skadra, Tirane, tako da smo veoma zadovoljni“, ispričala je Sulejmanovićeva.
Osim sajma domaćih proizvoda i rukotvorina, te trpeze domaćih ukusa, manifestaciju su obogatili nastupi djece iz lokalnih vrtića, kao i predstavnici Kulturno-umjetničkih društava ,,Olcinium“ i ,,Sv. Nikola“. Gromoglasnim aplauzom ispraćen je i svečani koncert Acoustic benda i grupe Lanterna.
I sjutra, na istoj lokaciji, u periodu od 11 do 17 sati, posjetioce očekuje podjednako interesantan program.
Događaj je organizovan uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

MEDIABIRO

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …